Ziraat Katılım, 2017 yıl sonu itibarıyla toplam aktiflerini bir önceki yıla göre %80 oranında artırarak 14,3 milyar TL’lik bilanço büyüklüğüne ulaşmıştır.
Metin ÖZDEMİR
Genel Müdür
Değerli Paydaşlarımız,
Ziraat Katılım 2017 yılını yüksek ve sağlıklı bir performans ile tamamlamıştır
Ziraat Katılım, sektörün öncü katılım bankası vizyonu ile hızlı büyümesini sürdürerek, 2017 yılını da kârlılık ve verimlilik hedefinde kaydettiği yüksek ve sağlıklı performans ile tamamlamıştır.
Küresel ekonomik faktörler ve jeopolitik gelişmelerin olumsuz yansımalarının yanı sıra yurt içinde yaşanan dalgalanmaların etkisinin hissedildiği 2017 yılında, Ziraat Katılım doğru kurgulanmış stratejisi, esnek iş modeli ve güçlü mali yapısı ile hedeflerine ulaşmayı başarmıştır.
Bankamız 2017 yıl sonu itibarıyla toplam aktiflerini 2016 yılı sonuna göre %80 artırarak 14,3 milyar TL’lik bilanço büyüklüğüne ulaşmıştır.
2017 yılında 158,9 milyon TL net kâr elde ettik
Ziraat Katılım, müşteri memnuniyetine öncelik veren hizmet anlayışı ve verimlilik odağında yapılandırılmış iş döngüsünün başarılı icrası sonucunda, 2017 yılını 158,9 milyon TL kâr ile tamamlamıştır.
2017 yılında bilançomuzda kaydettiğimiz sağlıklı büyümeyi destekleyen bir diğer gelişme, T.C Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’nın 500 milyon TL’lik sermaye sağlaması olmuştur.
Kuruluşumuzdan itibaren şube ağını genişletmeye yönelik sabit sermaye harcamalarının 2017 yılında azalma eğilimine girmesi, mali yapımızı olumlu etkilemiştir.
Aktif kalitemizi korumaya büyük önem veriyoruz
Tahsis ve fon kullandırım süreçleri ile erken uyarı ve risk izleme konusunda oluşturulan alt yapı sürekli geliştirilmekte ve Ziraat Katılım’ın aktif kalitesinin korunmasına büyük özen gösterilmektedir.
Memnuniyetle ifade etmek isterim ki, finansman ağırlıklı büyüme ve müşteri ağırlıklı bilanço stratejisinin desteği ile toplam kullandırılan fonlarda hızlı büyümenin yaşandığı bir yılda, risk yönetimi politikalarının başarılı icrası sonucunda takipteki alacaklar rasyomuz sektör ortalamasının oldukça altında ve %0,3 seviyesinde gerçekleşmiştir. 2017 yılında sermaye yeterlilik rasyomuz ise %13,06 seviyesinde gerçekleşmiştir.
Reel sektörü desteklemeye devam ediyoruz
Ziraat Katılım, müşterilerinin ihtiyaç ve beklentilerini doğru anlama, onlara en doğru kanaldan en uygun çözüm ve değer önerilerini sunma yetkinliğiyle, sadece bölgesinde değil uluslararası piyasalarda da etkinliğe sahip bir katılım bankası olma vizyonu doğrultusunda yoluna hız kesmeden devam etmektedir.
Ziraat Katılım’ın kullandırdığı nakdi fonlar 2016 yıl sonuna göre %103 oranında artarak 11,7 milyar TL’ye, gayri nakdi fonlar ise %74 oranında büyüme ile 6,1 milyar TL’ye ulaşmış; ülkemiz ekonomisine sağlanan destek toplam 17,5 milyar TL’ye ulaşmıştır. Ziraat Katılım’ın bilançosunda nakdi finansmanların payı bir önceki yıla oranla 10 puanlık artışla, %82 seviyesine yükselmiştir. Bu süreçte, ekonomimizin can damarı konumundaki KOBİ’ler başta olmak üzere reel sektörün finansmanına yönelik desteğimiz artarak devam etmiştir.
2017 yıl sonu itibarıyla toplam cari ve katılma hesaplarında önceki yıla göre %78 oranında artış gerçekleşmiş ve 10 milyar TL büyüklüğe ulaşılmıştır.
Kaynak çeşitliliğinin artırılması ve genişletilmesi çerçevesinde yurt içi ve yurt dışı bankalardan fon sağlanmaya 2017 yılında da devam edilmiştir. Bu kapsamda 2015 yılında temin edilen 155 milyon ABD doları tutarındaki murabaha sendikasyonu, 2017 yılı itfasında 6 farklı ülkeden 13 bankanın katılımıyla 236 milyon ABD doları olarak yenilenmiştir. Ayrıca, yıl içerisinde iştirakimiz Ziraat Katılım Varlık Kiralama aracılığıyla 1,1 milyar TL tutarında 9 adet kira sertifikası ihracı yapılmış ve nitelikli yatırımcılardan beklenenin çok üzerinde talep gelmiştir.
Mayıs 2017’de uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından Ziraat Katılım’ın yabancı para cinsinden uzun vadeli notu BB+ olarak açıklanmış, Türkiye ekonomisine ve Bankamıza olan güven güçlü bir şekilde teyid edilmiştir.
Katılım Bankacılığı pazar payını artırmak için yeni ürünler geliştiriyoruz
Ziraat Katılım, kuruluş misyonunun gereği olarak, rakamsal büyümeye olduğu kadar katılım bankacılığı sektörünün toplam bankacılık piyasasından aldığı payın büyütülmesine ve katılım bankacılığı ürün ve hizmetlerinin daha geniş kitlelere ulaşmasına da odaklıdır. Bu kapsamda katılım bankacılığı prensiplerimize uygun olarak, müşterilerimize alternatif çözümler sunmak adına araştırma ve geliştirme çalışmalarımızı yoğun olarak sürdürmekteyiz.
2017 yılında, Ziraat Katılım, katılım bankacılığı sektöründe bir ilke imza atarak İstisna ürünü ile proje finansmanı gerçekleştirmiştir. Tamamladığımız İstisna işlemi ile, Türkiye’nin en büyük şehir hastanelerinden biri olan Manisa Entegre Sağlık Kampüsü projesi, kamu-özel sektör işbirliği ( PPP ) çerçevesinde İslam Kalkınma Bankası ve üç uluslararası bankanın konsorsiyumu ile Ziraat Katılım Bankası tarafından, Mayıs 2017’de finanse edilmiştir.
2017 yılının bir diğer önemli işlemi, lojistik sektöründe faaliyet gösteren bir müşterimizle gerçekleştirdiğimiz “Müşareke” işlemidir. Bu işlem Ziraat Katılım’ın ikinci kâr-zarar ortaklığı projesidir.
Banka’nın aktif olarak yer aldığı bir diğer alan Hazine destekli KGF işlemleri olmuştur. Ziraat Katılım bu kapsamda 1,4 milyar TL toplam finansman büyüklüğüne ulaşırken, yaklaşık 1.000’e yakın firmanın bu imkanlardan faydalanması sağlanmıştır.
Ziraat Finans Grubu iştiraklerinden Ziraat Portföy’ün kurucusu olduğu Ziraat Portföy Kısa Vadeli Kira Sertifikası Katılım Fonu ile, tasarruflarını faizsiz enstrümanlarda değerlendirmek isteyen ancak vade kısıtından ötürü sisteme gelmeyen fonlara, yeni alternatif tasarruf imkanı sunulmuştur. Söz konusu ürünler ilk etapta Ziraat Katılım şubelerinden işlem görmeye başlamıştır.
Ekosisteme dahil olmayan kıymetli madenlerin ekonomik aktiviteye kazandırılmasına yönelik “Altın Toplama Günleri” uygulamamız, kaynak çeşitliliğimizin artırılmasına yönelik önemli bir adım olmuştur.
Ziraat Katılım’ın 2017 yılında gerçekleştirdiği bir diğer önemli atılımı FİLİKA Kart’ın müşterilere sunumu olmuştur. Bireysel müşterilerin ihtiyaçlarına yönelik FİLİKA Kart, katılım bankacılığı prensiplerine uygun olarak yapılandırılmıştır. Kartlı sistemler, hayatı kolaylaştırma ve müşteriye sunulan değer önerisini geliştirme stratejimizin ilk fazını oluşturmaktadır.
Dijital bankacılığa yatırım yapıyoruz
2017 yılında müşterilerimizin bankacılık işlemlerine yönelik ihtiyaçlarını daha hızlı ve daha etkin çözümlemeleri için, dijital teknolojilere yatırımlar gerçekleştirerek web ve mobil uygulamalarımızı yeniledik. Alternatif dağıtım kanallarımızdaki ürün ve hizmet çeşitliliğimizi geliştirdiğimiz bu süreçte, müşteri memnuniyetini esas alan kurum vizyonumuz ile internet bankacılığını aktif kullanan müşteri sayımız %100 oranda artmıştır.
Ziraat Bankası ile muhabirlik anlaşmamız çerçevesinde ise, müşterilerimizin yurt çapındaki Ziraat Bankası şube ve ATM’lerinden Ziraat Katılım’a erişebilmesine imkân tanınmıştır.
Dijital bankacılığa yatırımlarımızı 2018 ve sonrasında da sürdürmeye ve alternatif dağıtım kanallarımızı geliştirmeye kararlıyız.
Yeni açtığımız şubelerimiz ile erişilebilirliğimizi artırdık
Ziraat Katılım şube ağına 2017 yılı içerisinde 19 yeni şube daha eklenmiş; toplam 63 şubeye ulaşılmıştır. Coğrafi yaygınlığımız daha da genişlerken, kurumsal şube yapılanması kapsamındaki ilk adımımız olan Ankara Kurumsal Şubesi, müşterilerimize hizmet sunmaya başlamıştır.
Hızla büyüyen organizasyon yapımızda şube ve genel müdürlük birimlerinde istihdam edilmek üzere 269 yeni çalışma arkadaşımız aramıza katılırken, yıl sonu itibarıyla personel sayımız 890’ye ulaşmıştır.
ZKB Varlık Kiralama kuruldu
Ziraat Katılım, kira sertifikası ihracı gerçekleştirmek isteyen kurumsal şirketlerin ve bu enstrümanlara yatırım yapmak isteyen yatırımcıların taleplerini karşılamak üzere 2. varlık kiralama iştiraki ZKB Varlık Kiralama A.Ş.’yi kurmuştur.
ZKB Varlık Kiralama, münhasıran 3. tarafların kira sertifikası ihraçlarına aracılık etmek suretiyle kurumsal şirketlere, banka kredisi dışında alternatif bir yatırımcı tabanı oluşturmak, kurumsal şirket risklerini piyasadaki yatırımcılara dağıtmak, finansal kurum ve banka ağırlıklı ihraçların bulunduğu sermaye piyasalarında kurumsal ihraçlara derinlik kazandırmak amacıyla kurulmuştur.
İslami sermaye piyasalarına desteğimizin yeni ve somut bir ifadesi olan ZKB Varlık Kiralama; fonların, yatırım kuruluşlarının ve portföy yönetim şirketlerinin kaynaklarını artan oranda reel sektöre ve son tahlilde Türkiye ekonomisine kullandırmaları için yeni ve önemli bir fırsat sunmaktadır.
TFRS-9 geçiş çalışmalarımızı tamamladık
BDDK, Türkiye Finansal Raporlama Sistemi (TFRS) kapsamında karşılıkların hesaplanmasına ilişkin yeni düzenlemeler getirmiştir.
Ziraat Katılım, bu doğrultudaki çalışmalarını tamamlamış olup, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren uygulanmak üzere yeni karşılıklar yönetmeliğine uygun karşılık hesaplamaları için muhasebe ve sistem altyapılarını hazır hale getirmiştir.
2017 yılındaki başarımızda katkısı olan herkese teşekkürler ederiz
Köklü kurumsal kültürümüzün yansıması olan değerlerimiz ve etik ilkelerimiz doğrultusunda, reel ekonomiye katkımızı artırmak üzere özveriyle çalışmayı sürdüreceğiz.
Katılım bankacılığını yaygınlaştırma misyonumuza sıkıca bağlı kalarak projelerimize kararlılıkla devam ederken, nihai hedefimiz Türkiye ekonomisine artan oranda değer üretmek ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemektir.
Daha yüksek hedeflere ulaşma kararlılığıyla bu yolda bizimle yürüyen ve başarılı performansımızda katkısı olan, çalışanlarımız başta olmak üzere tüm paydaşlarımıza teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Metin ÖZDEMİR
Genel Müdür