2022 FAALİYET RAPORU
2022 YILININ DEĞERLENDİRMESİ: STRATEJİLER,
GELİŞMELER VE GELECEĞE DAİR HEDEFLER

Ziraat Katılım, Stratejik Yol Haritasını 2022-2025 döneminde “Odaklı Büyüme”, “Sürdürülebilir Kârlılık”, “Yetkinlik Dönüşümü”, “Örnek Katılım Bankacılığı” olarak belirlemiştir.

Ziraat Katılım, müşterilerinin finansal ihtiyaçlarını doğru kanaldan, doğru zamanda ve doğru değer önerisi ile karşılayabilmek için katılım bankacılığı prensipleri ile uyumlu ürün, hizmet ve dağıtım kanal çeşitliliği sağlamıştır. Banka, kurumsal ve bireysel bankacılık iş kollarında giderek artan hizmet kalitesiyle müşterilerinin güçlü çözüm ortağı olmaya devam etmiştir.

Ziraat Katılım, güçlü finansal ve operasyonel performansını sürdürdüğü 2022 yılında, 3,8 milyar TL kâr elde etmiştir.

Ziraat Katılım, Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda, reel sektörün finansmanına verdiği desteği ve ekonomik büyümeye sunduğu katkıları, gelecekte de artırarak sürdürmeye kararlıdır.

Banka, şubeleşme çalışmaları ile faizsiz finans sistemini ülkemiz sınırları içerisinde yayma ve geliştirme faaliyetlerinin yanında ülke dışında da şube açarak ülkemizi temsil etmeyi hedeflemektedir. Bu doğrultuda 2022 yılı içerisinde yurt içinde 35 yeni şubeyi faaliyete başlatmıştır.

ÜRÜN GELİŞTİRME VE YÖNETİMİ

Gerçek ve tüzel müşterilerinin ihtiyaç ve beklentilerini en doğru kanaldan en uygun çözüm ve değer önerileri sunarak karşılayan Ziraat Katılım, ürün çeşitliliğini artırmaya devam etmektedir.

KOSGEB ile Destek Programları

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Ziraat Katılım arasında, üretime yönelik yatırımları teşvik etmek amacıyla destek programları imzalanmıştır.

Sebze ve Meyve Soğuk Zincir Finansal Kiralama Destek Programı Protokolü

KOSGEB Sebze ve Meyve Soğuk Zincir Finansal Kiralama Destek Programı kapsamında yararlanıcıların finansal kiralama yöntemiyle yerli malı ve yeni soğuk hava üniteleri ve/veya soğutucu frigorifik kasa/ünite temininde tahakkuk edecek kâr payının belli oranda desteklenmesi amacıyla “Sebze ve Meyve Soğuk Zincir Finansal Kiralama Destek Programı Protokolü” imzalanmış olup yararlanıcılara destek sağlanmaya devam edilmektedir.

KOSGEB Destek Programları Finansal Kiralama Protokolü

KOSGEB destek programları kapsamında destekleme kararı alınan makine-teçhizat, kalıp ve yazılımın, yararlanıcılar tarafından finansal kiralama yöntemi ile temin edilmesi durumunda, finansal kiralamaya ait peşinat ve/veya kâr payının KOSGEB’in ilgili destek programı mevzuatı çerçevesinde desteklenmesi amacıyla hazırlanan “KOSGEB Destek Programları Finansal Kiralama Protokolü” imzalanmıştır.

Bartın, Düzce, Karabük, Kastamonu, Sinop ve Zonguldak İlleri ile Ordu ili Aybastı İlçesi Acil Destek Finansmanı Protokolü

Ordu ili Aybastı ilçesi ile Batı Karadeniz’de meydana gelen sel ve heyelan felaketinden etkilenen işletmelere uygun koşullarda finansman desteği sağlanması amacıyla “Bartın, Düzce, Karabük, Kastamonu, Sinop ve Zonguldak İlleri ile Ordu ili Aybastı İlçesi Acil Destek Finansmanı Protokolü” imzalanmıştır.

İstihdam Taahhütlü KOBİ Finansman Destek Programı (FOSTER)

“Türkiye`deki Sosyal ve Ekonomik Uyumu Teşvik Etmek için Özel Sektörün Güçlendirilmesi” adlı FOSTER Projesi kapsamındaki “İstihdam Taahhütlü KOBİ Finansman Destek Programı (FOSTER)” yürürlüğe girmiştir. Alman Kalkınma Bankası’nın (KfW) program yöneticisi olarak yer aldığı program Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilmektedir. Program ile göçten etkilenen seçili illerde resmî olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile Geçici Koruma Altındaki Suriyeli (GKAS) veya diğer ülkelerden mülteci istihdamı tesis eden, belirlenen sektörlerde faaliyet gösteren, KOSGEB veri tabanına kayıtlı ve aktif durumda, Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsünde KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde yer alan, KOBİ Bilgi Beyannamesi güncel olan, KOSGEB Desteklerinden yasaklı olmayan işletmelerin uygun koşullarda finansman kullanabilmelerini teminen kâr payının bir kısmı KOSGEB tarafından karşılanacaktır.

KGF ile Destek Paketleri

Salgın koşullarına karşı destek paketleri

Kredi Garanti Fonu (KGF) ile Ziraat Katılım arasında salgın koşullarının işletmeler üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak ve yatırımları desteklemek amacıyla destek paketleri kapsamında protokoller imzalanmış ve yararlanıcıların kullanımına sunulmuştur.

Yatırım Destek Paketi

Üretim ve istihdam kapasitelerini arttıracak yeni veya devam eden yatırımlar kapsamında finansman ihtiyaçlarının karşılanması için teminat desteğine ihtiyaç duyan (imalat sanayiinde faaliyette bulunan veya ihracat yapan firmalar öncelikli olmak üzere) tüm KOBİ ve KOBİ dışı işletmelere, finansman taleplerinin uygun koşullarda karşılanmasını teminen KGF kefaletli olarak, “Yatırım Destek Paketi” hazırlanmıştır.

İhracat Destek Paketi

Katılım bankacılığı prensipleri çerçevesinde; ihracatçı veya döviz kazandırıcı sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’ler ile mevcutta ihracatçı olmayan ancak ihracat potansiyeli taşıyan KOBİ’lerin işletme sermayesi ihtiyaçlarının uygun koşullarda finanse edilmesi karşılığında KGF kefaletli olarak “İhracat Destek Paketi” hazırlanmış ve KOBİ’lere destek sağlanmıştır.

İşletme Harcamaları Destek Paketi

KOBİ ve KOBİ Dışı firmaların işletme sermayesi ihtiyaçlarının finanse edilmesi karşılığında KGF kefaletli olarak “İşletme Harcamaları Destek Paketi” hazırlanmıştır.

İmalata Dayalı İthal İkamesi Destek Paketi

İmalat sanayi yatırımlarına yönelik olarak düzenlenen yatırım teşvik belgelerine sahip işletmelere, salgının imalat sektörü üzerindeki olumsuz etkisini azaltarak üretim ve istihdam kapasitelerinin arttıracak yatırımlarının finanse edilmesi amacıyla kullandırılmak üzere Hazine Destekli Kefalet Sistemi çerçevesinde KGF teminatlı “İmalata Dayalı İthal İkamesi Destek Paketi” uygulamasına devam edilmiştir.

KGF Destek Kredisi 2

KGF ile Ziraat Katılım arasında imzalanan kurum özkaynak kefaletlerine ilişkin protokol kapsamında, KOBİ’lerin finansmana erişiminin desteklenmesi amacıyla “KGF Destek Kredisi 2” protokolü imzalanmış ve KOBİ’lere destek sağlanmıştır.

Çay Alımı Destek Paketi

Çay üreticilerinden müstahsil makbuzu karşılığında yaş çay satın alan firmalar ile Tarım Kredi Kooperatiflerinden yaş çay alımı yapan işletmelerin işletme sermayesi ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanmasını teminen “Çay Alımı Destek Paketi” uygulamaya alınmış ve üreticilere destek sağlanmıştır.

İnşaat Hizmetleri Finansman Destek Paketi

İnşaat sektöründe faaliyette bulunan KOBİ ve KOBİ Dışı işletmelerin bitmemiş konut projelerini tamamlayabilmelerini sağlayarak, konut arzının kesintiye uğramadan uygun koşullarda karşılanmasının teminen Ziraat Katılım, KGF destekli “İnşaat Hizmetleri Finansman Destek Paketi”ni devreye almıştır. Finansman başvuru tarihi itibarıyla asgari %30’u tamamlanmış ve henüz tamamı bitmemiş konutların en az %20’sini satmamış ya da satış vaadinde bulunmamış olan firmalara ait konut projelerinin tamamlanması amacıyla finansman tahsis edilmiş ve işletmelere destek sağlanmıştır.

Ziraat Katılım’ın 2022 yılında ürün geliştirme ve yönetimi alanındaki değer yaratan çözümleri

İlk Evim Konut Finansmanı ve Genişletilmiş Konut Finansmanı

Ziraat Katılım, müşterilerinin uygun finansman koşulları ile konut sahibi olmalarını sağlamak amacıyla “İlk Evim Konut Finansmanı” ve “Genişletilmiş Konut Finansmanı ürünlerini geliştirmiştir.

Anında Finansman

Ziraat Katılım hayata geçirdiği “Anında Finansman” ürünü ile müşterilerinin Banka ile anlaşması olan mağazalardan almak istedikleri ürünleri, günün her saatinde ve şubeye gitmeye gerek kalmaksızın dijital kanallar vasıtasıyla kolay ve hızlı bir şekilde finanse etmelerine imkân sağlamıştır. Ziraat Katılım müşterileri, anlaşmalı mağazalarda oluşturulacak ürün sepetine ait kare kodu kullanıp Banka’nın mobil uygulamasından finansman başvurusu yaparak faizsiz bankacılık ilke ve standartları doğrultusunda gerekli tüm belgeleri dijital kanallardan onaylayarak finansman sürecini kolaylıkla tamamlayabilmektedirler.

Konutlarda Isı Yalıtım Kredisi

Ziraat Katılım’ın devreye aldığı “Konutlarda Isı Yalıtım Kredisi” ürünü sürdürülebilirlik çerçevesinde gerçek kişi müşterilerin, konut niteliğindeki alanlarda ısınma için kullandıkları enerjinin verimliliğinin arttırılmasının ve maliyetlerinin düşürülmesinin yanı sıra karbon salınımının azaltılmasının sağlanmasına yönelik olarak, ısı yalıtımı ve çatı izolasyonu harcamalarının uygun koşullarda finanse edilebilmesini sağlamaktadır.

Yeni sigorta ürünleri

2022 yılı içerisinde Güvenli Ferdi Kaza Sigortası, Kritik Hastalıklar Sigortası ve Siber Güvenli İşyeri Sigortası ürünleri hazırlanarak Ziraat Katılım sigorta ürünleri yelpazesine eklenmiş olup müşterilerin hizmetine sunulmuştur.

Findeks

Reel sektörün finansal anlamda birbirlerini tanımalarını, risk alma ve yönetme yeteneklerini artırmayı, sermayelerini ve itibarlarını koruma yönünde desteklemeyi ve satışlarını güvenli bir şekilde artırarak rekabet gücü kazandırmayı ve bireylerin risklerini doğru yönetip, finansal hayatlarını kontrol altında tutmalarını sağlayan “Findeks” ürünü 2022 yılında hayata geçirilmiştir.

Tarım Finansmanı

Ziraat Katılım tarımın gelişmesi hedefiyle geliştirdiği “Tarım Finansmanı” ürününü 2022 yılında da sunmaya devam etmiştir. Banka sunduğu bu ürünü ile mekanizasyonun ve tarım arazilerinin artması, hayvancılığın güçlenmesi, tarımda ithalatı minimize edip ihracatı maksimize ederek bilinçli, yüksek kaliteli ve verimli üretimin gerçekleşmesi için katılım bankacılığı ilkeleri doğrultusunda gerekli finansal desteği sağlamayı amaçlamaktadır.

Emekli Promosyonları Uygulaması

Ziraat Katılım’ın “Emekli Promosyonları Uygulaması” kapsamında SGK ile yaptığı yeni protokol ile birlikte halihazırda emekli aylığı alan veya ilk defa emekli aylığı/ikramiyesi alacak olan kişilerin maaşlarını Banka aracılığıyla almaları sağlanmıştır.

Fiziki Altın Dönüşümlü Kur Korumalı TL Katılma Hesabı ve Kur Korumalı Yuvam Hesabı

Ziraat Katılım 2021 yılı içinde hayata geçirmiş olduğu Kur Korumalı TL Katılma Hesabı ve Döviz/Altın Dönüşümlü Kur Korumalı TL Katılma Hesabının devamında 2022 yılında Fiziki Altın Dönüşümlü Kur Korumalı TL Katılma Hesabı (Fatsi) ve Kur Korumalı hesap kapsamında Yuvam Hesap ürünlerini müşterilerinin kullanımına sunmuştur.

Ziraat Katılım’ın yurt içi yerleşik gerçek/tüzel kişi müşterilerinin rafinerilerin anlaşmalı kuyumcuları aracılığı ile altın yatırma işlemi gerçekleştirmeleri durumunda Fiziki Altın Dönüşümlü Kur Korumalı TL Katılma hesabı açılması sağlanmıştır. Böylece dönüşümü yapılan altın miktarı üzerinden yıllık bazda ve vadesine göre hesaplanan ilave getiri (TCMB tarafından verilen) vade sonuna kadar çekilmemek kaydıyla Türk lirası olarak ve peşinen müşteri hesabına aktarılması sağlanmıştır. TCMB tarafından verilen yıllık ilave getiri oranları açılacak hesabın vadesine göre değişmektedir.

Türk lirası cinsinden katılma hesabı olan Yuvam Hesap ürünü ise yurt dışındaki yerleşik gerçek ve tüzel müşterilerin USD, EUR, GBP ve CHF döviz cinsinden tasarruflarını Ziraat Katılım’da değerlendirmelerini sağlarken, TCMB tarafından kur koruma güvencesinin yanı sıra ilave getiri kazanma şansı vermekte ve müşterilere her koşulda kazanımlarını koruma avantajı sunmaktadır.

Ürün geliştirme ve yönetimi alanında önümüzdeki dönemde...

Ziraat Katılım, Ürün Geliştirme ve Yönetimi faaliyetleri kapsamında aşağıda sıralanan önemli projeleri 2023 yılı içerisinde hayata geçirmeyi hedeflemektedir:

E-Ticaret Finansmanı

Ziraat Katılım müşterilerinin online alış veriş sitelerinden yapacakları mal alımlarında, kredi kartı veya banka havalesi yerine dijital onay aracılığıyla finanse edilmesini sağlayacak üründür.

TOGG Finansmanı

Ziraat Katılım ile TOGG arasında taşıt finansmanı iş ortaklığı kapsamında TOGG araçları finanse edilecektir.

TLREFK Endeksli Leasing

Leasing (finansal kiralama) işlemlerinin, Borsa İstanbul ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği tarafından faizsiz finansman prensiplerine uygun şekilde günlük olarak yayınlanan TLREFK oranına endeksli olarak gerçekleştirileceği üründür. TLREFK Endeksli Leasing ile sunulacak TL borçlanmalı ve değişken maliyetli leasing finansman hizmeti sayesinde, orta ve uzun vadeli leasing finansmanı hizmetini ve finansman maliyetini belirli bir seriye endeksleme imkânı verilecektir.

Mobil Teminat Mektubu

Ürün, Kamu İhale Kanunu kapsamında geçici elektronik teminat mektuplarının, şube kanalına ihtiyaç duyulmaksızın doğrudan mobil kanalı aracılığıyla talep edilerek sistem tarafından hızlı bir şekilde onaylanmasını sağlayacaktır.

TARSİM Entegrasyonu

TARSİM entegrasyonu için Bilgi Teknolojileri ekipleri ile sistemsel entegrasyon süreci başlatılmış olup, 2023 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.

Cepten POS

2023 yılı Ocak ayı itibarıyla Ziraat Katılım Cepten POS ürünü ile müşterilerin android cihazlarına Ziraat Katılım POS uygulaması kurularak tahsilat yapılması sağlanmıştır.

Ticari Kredi Kartı

Ticari Kredi Kartı ürünü ile ticari hayatta faaliyet gösteren müşterilerin katılım bankacılığı prensipleri doğrultusunda kredi kartı kullanımına uygun tüm sektörlerde finansman ihtiyaçlarının karşılanması sağlanacaktır.

TROY kart

Kartlı ödemelerde yerli ve milli kart şeması TROY'un kullanımının yaygınlığının artırılması amacıyla TROY kart ihracına başlanarak, müşterilerin kullanımına sunulacaktır.

KURUMSAL ŞUBE BANKACILIĞI

Ziraat Katılım Kurumsal Şube Bankacılığı, kamu ve özel sektör işletmelerine sağladığı danışmanlık hizmetleri ile müşterilerine desteğini 2022 yılında da sürdürmüştür. Banka donanımlı ekibi ile, her müşteri özelinde ihtiyaçlarını baz alacak şekilde çözümler sunmuş ve ilişkilerini güçlendirmiştir.

Ziraat Katılım Kurumsal Şube Bankacılığı 2022 yılında dünyadaki değişiklikleri ve ekonomik konjonktürü izleyerek, müşterilere ihtiyaçlarına uygun ürünler sunarak her koşulda yanlarında durmaya özen göstermiştir.

Sektör ve hinterlant dağılımı dikkate alınarak, doğru müşteriye doğru yerde doğru hizmetle ulaşabilmek maksadıyla Gaziantep’te Güney Anadolu Kurumsal Şubesi açılmıştır.

TİCARİ ŞUBE BANKACILIĞI

Ziraat Katılım müşterilerine doğru kanaldan hizmet verilmesi amacıyla 2022 yılı 1. çeyrek içerisinde müşteri odaklı bankacılık anlayışı çerçevesinde müşteri ve şube segmentasyonu çalışmalarına hız verilmiş, segmentasyon kuralları belirlenmiş ve müşterilerin segment atamaları sağlanmıştır. Proje kapsamında müşteri yapısı ile uyumlu olan mevcut segmentlere ilaveten Ticari Segment oluşturulmuş ve bu doğrultuda Ticari Şube Bankacılığı Bölüm Başkanlığı faaliyetlerine başlamıştır. Ziraat Katılım ticari şubeleri ile ticari bankacılık segmentindeki müşterilerin yanı sıra kurumsal şube bulunmayan illerdeki kurumsal bankacılık segmentindeki müşterilere de hizmet verilmesi sağlanmıştır.

Bu doğrultuda 2022 yılı içerisinde Ticari Şube Bankacılığı Bölüm Başkanlığı yönetim sahasındaki 9 farklı ilde 14 ticari şube açılmıştır.

ÖZEL BANKACILIK

Katılım bankacılığı usul ve esaslarına uygun olarak, mevcut bankacılık hizmetlerinden farklı olarak hizmet almayı bekleyen hem yerli ve hem de yabancı üst segment yapısında yer alan varlıklı müşterilerin, tüm finansal ihtiyaçlarını ve tasarruflarını yönetmek, yatırımların hızlı bir şekilde hayata geçirilmesini desteklemek ve çözüm önerilerini paylaşmak adına Özel Bankacılık Bölüm Başkanlığı 17 Ocak 2022 tarihinde faaliyetlerine başlamıştır.

Müşteri odaklı stratejisini Özel Bankacılık Bölümü ile pekiştiren Ziraat Katılım, bu doğrultuda yeni segment yapısında yer alan özel bankacılık müşterilerinin ayrıştırılmasını sağlamıştır.

Ziraat Katılım’ın 2022 yılında özel bankacılık alanındaki değer yaratan çözümleri

Banka çözüm odaklı yaklaşımıyla, özel bankacılık müşteri ihtiyaçlarına yönelik değer yaratan çözümler sunmakta, teknolojiyi yakından takip ederek ürün, hizmet ve kanallarını sürekli olarak geliştirmektedir.

Bu kapsamda Ziraat Katılım kurumsal web sitesinde Özel Bankacılık Bölümü 3 dilde aktif edilmiştir.

Özel Bankacılık Merkezi’nde İngilizce, Arapça, Rusça, Kazakça ve Fransızca olarak 5 dilde müşteri kazandırma ve hizmet sunma kabiliyeti sağlanmıştır.

Etkin iletişim sağlanması amacıyla Özel Bankacılık müşterilerine özel +90 530 917 41 14 numaralı WhatsApp canlı destek hattı kullanılmaya başlanmıştır.

Arapça ve İngilizce hesap açılış sözleşmeleri ile kredi kartı sözleşmeleri hazırlanmıştır. Yuvam Hesabı ve Kur Korumalı Hesap sözleşmeleri Arapçaya ve İngilizceye çevrilerek sözleşmeler oluşturulmuştur.

Vaad ve Forward ürünleri Özel Bankacılık müşterileri ihtiyaçlarına özel olarak tasarlanmıştır.

Özel bankacılık hizmetlerinin tanıtımı amacıyla yurt içi ve yurt dışı platformlarda çeşitli faaliyetler yürütülmüştür:

Normal süreçte Türkiye’ye gelen yabancı müşteriler için potansiyel Vergi Kimlik Numarası İnteraktif Vergi Dairesi kullanılarak alınabiliyorken; Başkanlığımız iş birliktelikleri ile Türkiye’ye gelmeden de yabancı müşteriler için potansiyel Vergi Kimlik Numarası alabilen ilk ve tek banka olma vasfı kazanılmıştır. Böylece, yurt dışındaki yerleşik gerçek kişilerin USD, EUR, GBP ve CHF döviz cinsinden tasarruflarını Ziraat Katılım’da değerlendirmelerini sağlayacak özel bankacılık müşterilerinin süreçleri hızlandırılmıştır.

Finansal yönetimlerin yanı sıra yapılan iş birliktelikleri ile özel bankacılık müşterilerine sunulacak olan concierge ve asistans hizmetler için birçok kurum ile anlaşmalar yapılarak;

hizmetleri müşterilere sunulmaya başlanmıştır.

Ayrıca tüm özel bankacılık müşterilerine Ziraat Katılım ayrıcalıkları ile TAV Passport Kart ile IGA Pass Extra Kart hediye edilerek, söz konusu kartlar ile anlaşmalı havalimanlarında ayrıcalıklı hizmetler sunulmaktadır.

Özel Bankacılık müşterilerinin ihtiyaçlarına göre hukuki ve mali müşavirlik danışmanlık hizmetlerimiz farklı ülkelerde de yaygınlaştırılmıştır.

Şubeler içerisinde özel tahsis edilen Corner (Özel Bankacılık Portföy Noktaları) alanları, müşterilerin konforu ve bilgi gizliliği düşünülerek tasarlanmıştır. Hâlihazırda Fatih, Eminönü, Suburcu Gaziantep, Yalova/Bursa ve Beykent şubelerinde Özel Bankacılık Corner alanları faaliyetlerine başlamıştır.

Özel bankacılık alanında önümüzdeki dönemde...

DİJİTAL BANKACILIK VE KANAL YÖNETİMİ

Ziraat Katılım, alternatif dağıtım kanallarını müşteri profilinin eğilimlerine uygun olarak geniş yelpazede işlem ve servis çeşitliliği içerisinde sunmaktadır.

Banka, sayısal anlamda daha büyük müşteri kitlelerine ulaşımda büyük yarar sağlayan alternatif dağıtım kanallarında yeni ürün ve hizmet geliştirmeye 2022 yılında da devam etmiştir.

Ziraat Katılım’ın 2022 yılında alternatif dağıtım kanalları alanındaki değer yaratan çözümleri

2022 yılında Merkezi Bankacılık Şubesi

Çalışmada 55.307 adet dış arama yapılmış, 189.119 adet SMS, 200.349 adet mail gönderilmiştir.

Yapılan çalışma sonucunda

yükselmiştir.

Alternatif dağıtım kanalları alanında önümüzdeki dönemde...

HAZİNE YÖNETİMİ VE ULUSLARARASI BANKACILIK

2022 yılında Ziraat Katılım, aktif büyüklüğünü iki kattan daha fazla artırırken, ağırlık olarak reel sektörü ve dış ticareti finanse etmeye yönelik bir strateji izlemiştir.

Ziraat Katılım’ın 2022 yılında hazine yönetimi alanındaki değer yaratan çözümleri

Ziraat Katılım aktif-pasif yönetiminde, ana kaynak katılım fonları olmak üzere kaynak çeşitliliğine gitmiş; optimum maliyet ve vade gözeterek bilançonun pasifini oluşturmuş, katılım fonlarından oluşturulan bu havuzların en verimli şekilde yönetilmesi stratejisini benimsemiştir. Bu kapsamda, 2022 yılında yurt içi ve yurt dışı bankalardan Türk lirası ve yabancı para birimi cinsinden kaynak imkânlarını genişletmiştir.

Ayrıca Ziraat Katılım 2022 yılı içinde uluslararası piyasalardan İslam Kalkınma Bankası aracılığıyla KOBİ destek kredisi ve yurt içi kaynaklardan sermaye benzeri kredi temin ederek hem kaynak çeşitliliği sağlamış hem de fonlama yapısını güçlendirmiştir.

Ziraat Katılım sukuk portföyünü 2022 yılında en verimli şekilde yöneterek kârlılık rakamlarının artışına büyük katkı sağlamıştır. Enflasyondaki artış öngörülerek alınan TÜFE endeksli kira sertifikaları, menkul kıymet kâr payı gelirleri içerisindeki kârın büyük oranını oluşturmuştur.

Sabit getirili kira sertifikası portföyüne Banka’nın öngörüleri doğrultusunda; kâr payı oranının yüksek olduğu dönemlerde gerçekleştirilen ihraçlardan menkul kıymet alınmıştır. Bu sayede Ziraat Katılım’ın kârlılık rakamları olumlu yönde etkilenmiştir.

Ziraat Katılım, proaktif çözümler üreterek ve gerekli aksiyonları alarak 2022 yılında kamu tarafından açıklanan makroihtiyati tedbirler kapsamında belirlenen rasyoları başarıyla gerçekleştirmiştir.

Ziraat Katılım, zorunlu karşılık yükümlülüğünün yerine getirilmesi, katılım bankacılığı prensipleri doğrultusunda likidite ihtiyaçlarının karşılanması ve fazlalıkların değerlendirilmesi için bankalar arası borçlanma ve finansman ürünlerini etkin şekilde kullanmıştır.

Ziraat Katılım’ın 2022 yılında uluslararası bankacılık alanındaki değer yaratan çözümleri

Ziraat Katılım 2022 yılı içerisinde önemli sayıda banka ile mevzuat uyum sürecini tamamlayarak SWIFT muhabirlik ilişkisi kurmuş ve dış ticaret alanındaki talepleri hızlı bir şekilde karşılamıştır. 2022 yılı içerisinde muhabir bankalar nezdinde toplamda 19 farklı para biriminde 53 farklı muhabir hesabına ulaşan Ziraat Katılım, birçok banka ile de karşılıklı wakala/murabaha sözleşmesi imzalamıştır. Bu sözleşmeler çerçevesinde bankalar arası murabaha ve wakala işlemleri ile kaynak çeşitliliğini artırmaya yönelik yurt dışı kaynak temin edilmiştir.

Kaynak yapısını zenginleştirme stratejisinin bir parçası olarak sermaye piyasalarında aktif bir rol alan Ziraat Katılım, 2022 yılı içerisinde iştiraki Ziraat Katılım Varlık Kiralama A.Ş. ve ZKB Varlık Kiralama A.Ş. ile yerel piyasada TL cinsinden kira sertifikası ihraçları gerçekleştirmek üzere Sermaye Piyasası Kurulu’ndan iki adet 15 milyar TL, 12 milyar TL ve 1 milyar TL tutarlı dört ayrı kira sertifikası ihraç tavanı onayı almıştır. Bu çerçevede değişik tutarlı tertipler halinde toplamda yaklaşık 16,1 milyar TL kira sertifikası ihraçları gerçekleştirmiştir.

Ziraat Katılım, 2022 yılında KOBİ’lerin ve dış ticaretin finansmanına yönelik olarak, İslam Kalkınma Bankası ve çeşitli kalkınma bankalarından temin etmiş olduğu uzun vadeli kaynakları, KOBİ ve reel sektöre kullandırmaya ve finansman desteğini sürdürmeye devam etmiştir. Bu kapsamda İslam Kalkınma Bankası ile 92 milyon euro tutarında KOBİ ve orta ölçekli ticari müşterilere kullandırılmak üzere bir finansman sözleşmesi imzalanmış olup bu kapsamda müşterilerimize kredi kullandırılmasına başlanmıştır.

Banka’nın ilk yurt dışı şubesi olan Sudan Şubesi’nde müşteri kazanım ve tutundurma çalışmaları devam ettirilmiş, Türkiye ile Sudan arasındaki dış ticaret hacminin artırılması çalışmalarına destek verilmiştir.

Uluslararası bankacılık alanında önümüzdeki dönemde...

Ziraat Katılım 2023 yılında;

hedeflemektedir.

Yurt Dışı Şube Bankacılığı

Ziraat Katılım, Yurt Dışı Şube Bankacılığı alanındaki çalışmalarını, uluslararası bankacılık stratejisi ve vizyonu doğrultusunda şekillendirmektedir.

Banka bu kapsamda

ana hedefleriyle, Yurt Dışı Şube Bankacılığı faaliyetlerini başarıyla yürütmektedir.

FİNANSAL YÖNETİM

BDDK, TCMB, TMSF, TKBB ile Hazine ve Maliye Bakanlığı Kamu Haznedarlığı Veri Yönetimi Sistemi başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına periyodik olarak iletilmesi gereken raporlar ile bu kurum ve kuruluşlarca talep edilen bilgi ve belgeler süreleri içinde gönderilmiştir.

TCMB’nin Zorunlu Karşılık ve Menkul Kıymet Tesisi ile ilgili düzenlemelerine zamanında ve doğru bir şekilde uyum sağlanmış, sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi konusunda Bankamız nezdinde koordinasyon sağlanmıştır.

Bütçeleme ve analitik bilanço çalışmaları kapsamında web tabanlı Yönetim Raporlama Sistemi, 2022 yılında oluşturulan yeni raporlarla birlikte daha da güçlendirilmiştir.

Ziraat Katılım’ın hızlı, esnek ve doğru veri temini amacı ile yeniden kurguladığı Yasal Raporlama projesi ile Banka’nın günlük bilançosu ve ilgili finansal veriler sistem üzerinden minimum sürelerde temin edilmeye başlanmıştır. Bu sayede Banka’nın finansal verilerinin analizinde ve yasal/iç raporlama süreçlerinde zaman kazanımı, personel verimliliği büyük ölçüde artmıştır.

Bütçeleme ve analitik bilanço çalışmaları kapsamında tüm aktif getiri ve pasif maliyetlerinin anlık takibinin sistem otomizasyonu ile sağlanması kapsamında çalışmalara başlanmış olup 2023 dönemi ilk çeyreğinde hayata geçirilmesi planlanmaktadır.

KREDİ VE DIŞ TİCARET OPERASYONLARI

Dış Ticaret İşlemleri:

Ziraat Katılım’ın 2022 yılında dış ticaret işlemleri alanındaki değer yaratan çözümleri

Dış ticaret işlemleri alanında önümüzdeki dönemde...

Teminat İşlemleri:

Ziraat Katılım’ın 2022 yılında teminat işlemleri alanındaki değer yaratan çözümleri

Teminat işlemleri alanında önümüzdeki dönemde...

Ziraat Katılım, teminat işlemleri faaliyetleri kapsamında aşağıda sıralanan önemli projeleri 2023 yılı içerisinde hayata geçirmeyi hedeflemektedir:

Fon Kullandırım ve Süreç İşlemleri:

Ziraat Katılım’ın 2022 yılında fon kullandırım ve süreç işlemleri alanındaki değer yaratan çözümleri

Fon kullandırım ve süreç işlemleri alanında önümüzdeki dönemde...

Ziraat Katılım, fon kullandırım işlemleri faaliyetleri kapsamında aşağıda sıralanan önemli projeleri 2023 yılı içerisinde hayata geçirmeyi hedeflemektedir:

Özellikli İşlemler Servisi:

Ziraat Katılım’ın 2022 yılında özellikli işlemler alanındaki değer yaratan çözümleri

Özellikli işlemler alanında önümüzdeki dönemde...

Ziraat Katılım, özellikli işlemler faaliyetleri kapsamında aşağıda sıralanan önemli projeleri 2023 yılı içerisinde hayata geçirmeyi hedeflemektedir:

Finansal Kiralama Operasyon Servisi:

Finansal kiralama operasyon işlemleri alanında önümüzdeki dönemde...

Ziraat Katılım, finansal kiralama operasyon işlemleri faaliyetleri kapsamında aşağıda sıralanan önemli projeleri 2023 yılı içerisinde hayata geçirmeyi hedeflemektedir:

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ

Ziraat Katılım, bilgi teknolojileri alanında müşteri deneyimlerinin iyileştirilmesini sağlayarak verimlilik, kalite ve hız artışı elde etmeyi hedeflemektedir. Bilgi teknolojileri alanındaki çalışmalarını 2022 yılında da yoğun bir şekilde sürdüren Banka, çağın gerektirdiği yenilik ve değişim yönetimini sistemlerine ve süreçlerine entegre ederek önemli gelişmeler kaydetmiştir.

Ziraat Katılım’ın 2022 yılında bilgi teknolojileri alanındaki değer yaratan çözümleri

Bilgi teknolojileri alanında önümüzdeki dönemde...