2023 FAALİYET RAPORU
2023 YILININ DEĞERLENDİRMESİ: STRATEJİLER,
GELİŞMELER VE GELECEĞE DAİR HEDEFLER

Ziraat Katılım, güçlü finansal ve operasyonel performansını sürdürdüğü 2023 yılında, 4 milyar TL kâr elde etmiştir.

Ziraat Katılım, 2022-2025 Stratejik Yol Haritasını

olarak belirlemiştir.

Ziraat Katılım, müşterilerinin finansal ihtiyaçlarını doğru kanaldan, doğru zamanda ve doğru değer önerisi ile karşılayabilmek için katılım bankacılığı prensipleri ile uyumlu ürün, hizmet ve dağıtım kanal çeşitliliği sağlamıştır.

Banka, kurumsal ve bireysel bankacılık iş kollarında sistematik olarak geliştirildiği hizmet kalitesiyle müşterilerinin güçlü çözüm ortağı olmaya devam etmiştir.

Ziraat Katılım güçlü finansal ve operasyonel performansını sürdürdüğü 2023 yılında, 4 milyar TL kâr elde etmiştir. Türkiye’nin 2024 hedefleri doğrultusunda, reel sektörün finansmanına verdiği desteği ve ekonomik büyümeye sunduğu katkıları, gelecekte de artırarak sürdürmeye kararlıdır.

Banka, şubeleşme çalışmaları ile faizsiz finans sistemini ülkemiz sınırları içerisinde yayma ve geliştirme faaliyetlerinin yanında ülke dışında da şube açarak ülkemizi temsil etmeyi hedeflemektedir. Bu doğrultuda 2023 yılı içerisinde yurt içinde 34, yurt dışında ise 1 yeni şube faaliyete geçmiştir.

KAYNAK VE NAKİT YÖNETİMİ

2023 Yılı Faaliyetleri:

2023 yılı içerisinde İlk Ateş KOBİ Sigortası, Limit Koruma Sigortası, Kurumsal Paket Sigortası, Bireysel Güvence Sigortası, Ferdi Kaza Sigortası, Girişimci Destek Sigortası, Çiftçi Destek Sigortası, Çiftçi Dostu Sigortası, Tarım Finansmanı Hayat Sigortası ve Devlet Destekli Alacak Sigortası ürünleri hazırlanarak Ziraat Katılım sigorta ürün gamına eklenmiş ve müşterilerin kullanımına sunulmuştur.

Ziraat Katılım TARSİM poliçeleri düzenlenmesine yönelik sistemsel entegrasyonu 2023 yılında tamamlamış ve poliçe üretimine başlamıştır.

Ürün hizmet yenilikleri ve entegrasyon çalışmaları

Ziraat Katılım TARSİM poliçeleri düzenlenmesine yönelik sistemsel entegrasyonu 2023 yılında tamamlamış ve poliçe üretimine başlamıştır. Devlet Destekli Tarım Sigortası sözleşmeleri, katılım sigortacılığı ruhsatına sahip üye sigorta şirketleri ve/veya acenteleri aracılığı ile katılım esaslı olarak düzenlenmekte olup, katılım esaslı düzenlenen devlet destekli tarım sigorta poliçelerine ilişkin her türlü iş ve işlemler Danışma Komitesi nezaretinde katılım esasları çerçevesinde yürütülmektedir.

Ziraat Katılım, Ziraat Yatırım kanalıyla ve katılım esasları ile uyumlu yapıda müşterilerine hisse senedi alım satımına aracılık hizmetleri sunmak amacıyla söz konusu şirket ile hisse senedi alım/satım entegrasyon çalışmaları gerçekleştirmiş, projenin 1. faz çalışmaları tamamlanmıştır.

Banka, DBS kapsamında birçok firma ile protokol yapmıştır. Bu bağlamda ana firma sayısındaki artış bir önceki yıla oranla %50 olarak gerçekleşmiştir. DBS bayi sayısında da %45 oranında artış sağlanmıştır.

KOBİ’lerde e-dönüşüm kapsamında ZK KOBİ Katılım Dijital Ürünü müşterilerin hizmetine sunulmuştur. Sistemsel geliştirmeler devam etmektedir.

Ziraat Katılım 2023 yılında MoneyGram ile protokol imzalanmıştır. MoneyGram tarafından verilen ödeme hizmetlerinin 2024 yılı içerisinde Banka müşterilerinin hizmetine sunulması hedeflenmiştir.

2024 Yılında Devam Eden ve Planlanan Faaliyetler:

Günlük Hesap

Gerçek ve tüzel kişi müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda bakiyesinin bir kısmını cari hesap özellikli Günlük Değerlenen Hesapta tutarak günlük ihtiyaçları için kullanabileceği, kalan bakiyeyi kira sertifikalarının geri alım/satım vaat işlemlerinde değerlendirebildiği bir hesap oluşturulması planlanmaktadır.

Birikimli Tasarruf Hesabı

Ziraat Katılım müşterilerinin birikimlerini, belirli periyotlarda ve belirli bir amaç için değerlendirebilmelerini sağlamak üzere ürün oluşturulması planlanmaktadır. Hac Hesabı, Umre Hesabı, Eğitim Hesabı vb. temalı ürünler ile Ziraat Katılım taban müşterisinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.

Ziraat Yatırım Hisse Senedi Alım/Satım Entegrasyonu;

Ziraat Yatırım Hisse Senedi Alım/Satım Entegrasyonu kapsamında 2023 yılında tamamlanan 1. faz çalışmalarına ek 2. faz çalışmaları yürütülerek ilgili hizmet modülünün müşterilerin hizmetine sunulması amaçlanmaktadır.

Tedarikçi Finansmanı

Tedarikçi Finansmanı ürünü bağlamında sistemsel geliştirme çalışmaları devam etmekte olup, 2024 yılı ilk çeyrekte hizmete sunulması beklenmektedir.

Ziraat Katılım 2024 yılında mevcut ürünlerini geliştirme ihtiyacı bulunan alanlar bağlamında analiz ederek gerekli çalışmaları yapmayı sürdürecektir.

FİNANSMAN ÜRÜNLERİ YÖNETİMİ

KGF ve KOSGEB iş birlikleri ile üretilen katma değer

Kredi Garanti Fonu (KGF) ile Ziraat Katılım arasında imzalanan protokol çerçevesinde; salgın koşullarının işletmeler üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak ve yatırımlarını finanse edebilmek amacıyla oluşturulan destek paketleri kapsamında işletmelere finansman olanakları sunulmaktadır.

Amasya, Kastamonu, Sinop ve Samsun illerinde 2023 yılı içerisinde yaşanan yağış, sel ve heyelan felaketlerinden etkilenen işletmelere finansal destek sağlamak amacıyla KOSGEB ile Banka arasında “Amasya, Kastamonu, Sinop ve Samsun İlleri Acil Destek Finansman” ürün kullandırımları devam etmektedir.

İstanbul ili Başakşehir ilçesinde 2023 yılı içerisinde yaşanan sel felaketlerinden etkilenen işletmelere finansal destek sağlamak amacıyla KOSGEB ile Banka arasında “İstanbul Başakşehir Acil Destek Finansman” protokolü imzalanmıştır.

Bursa ili İnegöl ilçesinde yaşanan yangında etkilenen işletmelere finansal destek sağlamak amacıyla KOSGEB ile Banka arasında “Bursa İnegöl Acil Destek Finansman” ürün kullandırımları devam etmektedir.

İstanbul (Şile ve Ağva), Bursa (Gemlik), Diyarbakır (Bismil), Batman (Merkez), Zonguldak (Alaplı ve Ereğli) ve Düzce ilinde meydana gelen yoğun yağış ve fırtınadan etkilenen işletmelere finansal destek sağlamak amacıyla KOSGEB ile Banka arasında “İstanbul, Bursa, Düzce, Diyarbakır, Batman ve Zonguldak İlleri Acil Destek Finansman” protokolü imzalanmıştır.

Geniş bir yelpazede sunulan ürün ve hizmetler

Ülke ekonomisine katkı sağlama hedefi doğrultusunda, ihracatçı birliklerine üye olan KOBİ ve KOBİ dışı işletmelerin uygun kâr payı oranları ile uzun vadeli finansmana erişmelerini sağlamak amacıyla “Vade-SİZ İhracat Finansmanı” ürünü oluşturulmuştur. Bu kapsamda işletmelere kullandırılan toplam tutar 48,7 milyon ABD doları olmuştur.

Dijitalleşme hedefleri doğrultusunda tüzel müşterilerin teminat mektubu taleplerini daha kolay ve hızlı bir şekilde karşılamak amacıyla geliştirilen “Mobil Teminat Mektubu” ürününün güncellenen Takasbank altyapısına göre entegrasyon çalışmalarına başlanmıştır.

Bireysel müşterilerin, Banka ile anlaşması olan işletmelerden satın almak istedikleri ürünleri günün her saatinde, şubeye gitmelerine gerek kalmaksızın, dijital kanallar vasıtasıyla kolay ve hızlı bir şekilde finanse edebilmelerine olanak sunan Anında Finansman” ürünü hizmet sektörüne de yaygınlaştırılmıştır. Söz konusu ürün ile eğitim, hac-umre, turizm gibi hizmet sektörüne ait alışverişler için icare akdi kapsamında bireysel finansman sağlanmaktadır.

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu ile Banka arasında imzalanan iş birliği anlaşmasına istinaden milli otomobil markası TOGG’u satın almak isteyen gerçek kişilerin finansman taleplerinin karşılanmasına yönelik “TOGG Taşıt Finansmanı” ürünü tasarlanıp, sunulmuştur.

TOGG taşıt finansmanı ürünü Ziraat Katılım şubelerinde kullandırılmakta olup, 2023 yılında 352 adet müşteriye 237 milyon TL’lik kullandırım gerçekleştirilmiştir.

TOGG Taşıt Finansmanı’nın şubeye gitmeksizin doğrudan mobil uygulama üzerinden gerçekleştirilmesine yönelik sistemsel geliştirmeler tamamlanmış olup market yaygınlaştırması ile hizmete sunulacaktır.

Müşterilerin uygun finansman koşulları ile konut sahibi olmalarını sağlamak amacıyla çıkarılan İlk Evim Konut Finansmanı ve Genişletilmiş Konut Finansmanı ve orta gelir grubundaki müşterilerin uygun finansman koşulları ile konut sahibi olmalarını sağlamak amacıyla Yeni Evim Konut Finansmanı ürünü uygulamaları devam etmektedir.

Banka’nın müşterilerine verdiği TLREFK Endeksli Leasing seçeneğiyle, Türk Lirası Gecelik Katılım Referans Getiri Oranı (TLREFK) endeksine göre değişken taksitli oluşturulan ödeme planı ile katılım bankacılığına uygun orta ve uzun vadeli leasing finansmanı hizmeti müşterilere sunulmaktadır.

Ziraat Katılım, sürdürülebilir ekosistem kapsamında ülkemizde tarımın gelişmesi, mekanizasyon ve modernizasyonun sağlanması ile tarımsal ürünlerin veriminin ve üretiminin artırılmasına da katkı sağlamaya odaklıdır.

Sürdürülebilirlik odaklı ürün ve çalışmalar

Ziraat Katılım, gezegenin ve insanlığın geleceği açısından kritik önem taşıyan yeşil dönüşümün finanse edilmesi, ülke ekonomisinin enerji kaynaklarındaki dışa bağımlılığın azaltılması hedefiyle, sürdürülebilirliği göz önünde tutarak tasarladığı “Sürdürülebilirlik Kapsamındaki Çevresel Finansman Ürünleri”ni müşterilerin kullanımına sunmuştur. Banka’nın hedefi önümüzdeki dönemde SKA bağlantılı ürün ve hizmetlerinin sayısını, katılım bankacılığı prensipleri kılavuzluğunda artırmak ve çeşitlendirmektir.

Ziraat Katılım bireysel ve ticari müşterilerine sürdürülebilirlik temalı ürünler sunmaktadır.

Bu ürünlerden biri olan Konutlarda Isı Yalıtım Finansmanı, Ziraat Katılım’ın sürdürülebilirlik yaklaşımı çerçevesinde tasarladığı ve gerçek kişi müşterilerin, konut niteliğindeki alanlarda ısınma için kullandıkları enerjinin verimliliğinin artırılması ve maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla ısı yalıtımı ve çatı izolasyonu harcamalarının uygun koşullarda finanse etmelerine imkân sunmaktadır.

Ziraat Katılım, sürdürülebilir eko-sistem kapsamında ülkemizde tarımın gelişmesi, mekanizasyon ve modernizasyonun sağlanması ile tarımsal ürünlerin veriminin ve üretiminin artırılmasına da katkı sağlamaya odaklıdır. Bu kapsamda bilinçli, yüksek kaliteli ve verimli tarımsal üretimin desteklenmesi amacıyla Tarım Finansmanı ürünü tasarlanmış ve müşterilere sunulmuştur.

Banka, yaşanmakta olan iklim krizi ve büyük boyutlu etkilerinin yanı sıra gıda tüketimindeki ihtiyaç ve tercihler ile orta ve uzun vadeli tarımsal politikalar kapsamında yeni ürün çalışmalarına devam etmektedir.

Devreye alınan yeni finansman paketleri

KFK ile Banka arasında imzalanan özkaynak kefaletlerine ilişkin protokol kapsamında, ihracatçı veya döviz kazandırıcı hizmetler sektöründe faaliyet gösteren firmaların finansmana erişiminin desteklenmesi amacıyla KFK-Özkaynak İhracat Destek Paketi alt protokolü imzalanmıştır. Ürünün kullandırılmasına yönelik hazırlık çalışmalarına devam edilmektedir.

KFK ile Banka arasında imzalanan özkaynak protokolü kapsamında KOBİ ve KOBİ dışı firmaların kullanımına sunulmak üzere KFK-Finansal Kiralama Paketi’nin oluşturulmasına dair çalışmalar sürdürülmektedir.

Konvansiyonel bankaların rotatif kredi ürününe katılım bankacılığı prensipleri doğrultusunda alternatif olabileceği düşünülen Ticari Esnek Destek Finansmanı (TEDEF) ürünleriyle ilgili çalışmalar yürütülmektedir.

Firmaların belirli dönemlerde kâr ödemesi yapıp anapara ödemesini ise (herhangi bir kapama komisyonu ödemeksizin) istediği tarihte yapmasını sağlayacak olan ve yatırım vekâleti, murabaha gibi akitlerle kullandırılması planlanan Esnek Ödemeli İşletme Finansmanı, üzerinde çalışılan bir diğer üründür.

İhracata hazırlık aşamasındaki firmaların rekabet güçlerini artırarak, finansman ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla ihracatçı müşterilerin, ham madde, mamul, yarı mamul ile üretime konu sair giderlerinin karşılanmasına yönelik İhracata Hazırlık Destek Finansmanı bağlamındaki hazırlıklar sürdürülmektedir.

Anında Finansman ürünü anlaşması sağlanan bayilerle Firma Katkı Paylı çalışılabilmesi için geliştirme çalışmaları yapılmaktadır. Benzer şekilde T.C. vatandaşı olmayan ancak Türkiye’de ev sahibi olmak isteyenler için yabancı para (USD/EUR) cinsinden finansman imkânı sunan YP Konut Finansmanı’na yönelik hazırlıklara devam edilmektedir.

Tüzel/gerçek müşterilerin belirli bir süre boyunca vadesiz hesapta teminat amaçlı nakit bloke tutmaları karşılığında, talep edecekleri finansmanların uygun fiyat avantajı ile kullandırılmasına yönelik Vadesiz Hesap İndirimli Finansman ürünü ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır.

Tüzel müşterilerin anlık, günlük ya da en fazla 30 gün vadeli finansman ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hedeflenen MedCezir Hesap’a dair çalışmalar sürdürülmektedir.

Finansal Kiralama ürünü anlaşması sağlanan bayilerle Satıcı Katkı Paylı çalışılabilmesi için geliştirmeler yürütülmektedir.

DİJİTAL BANKACILIK

Web, Katılım Mobil ve İnternet Şubesi

2023 yılında Somali kurumsal web sitesi müşterilerin kullanımına açılmıştır.

Katılım Mobil’den cihaz tanımlama yöntemi ile daha hızlı giriş ve işlem yapılabilmesi için cihaz aktivasyon yapısı güncellenmiş; müşterilerin Katılım Mobil ve İnternet Şubesi’nden işlemlerini daha hızlı ve daha güvenli gerçekleştirecekleri bir yapıya geçilmiştir.

Müşterilerin, Katılım Mobil’den eksik veya güncellenmesi gereken belgelerini şubeye gitmeden tamamlamasına olanak sunan Katılım Mobil Belge Gönder fonksiyonu hizmete sunulmuştur.

Katılım Mobil’den Şifremi Unuttum, Şifre Al, Sim Kart Doğrulama ve Cep Telefonu Numarası Güncelleme işlemlerinin yeni T.C. kimlik kartı ve yüz tanıma teknolojisi ile yapılabilmesi sağlanmıştır. İnternet Şubesi’nde arayüz iyileştirme ve düzenleme çalışmaları yapılmış; Katılım Mobil’e pazarlama çalışmaları kapsamında bilgilendirici kutucuklar eklenmiştir.

2024 yılında;

Ziraat Katılım 2024 yılında Katılım Mobil ve İnternet Şubesi’ni yeniliklerle zenginleştirmeyi ve müşterilerine sunduğu değer önerisini geliştirmeyi hedeflemektedir. Bu bağlamda;

ATM ve Açık Bankacılık

Ziraat Katılım, müşterilerinin Banka’daki hesaplarını başka banka uygulamalarından izleyebilmelerine ve ilgili hesaplardan para transferi yapabilmelerine imkân sağlamıştır.

Banka 2023 yılında ATM altyapısı daha hızlı ve etkin kontrol imkânı sağlayan Ocean 2.0 yapısına geçmiştir. Diğer taraftan tüm Ziraat Katılım ATM’leri T.C. Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, PTT, Vakıf Katılım Bankası ve Emlak Katılım Bankası ATM’leri ile birleşmiş olup, yaklaşık 20.000 ATM ile ülkemizin her yerini kapsayan “Türkiye’nin ATM Merkezi (TAM ATM)” yapısına katılmıştır.

2024 yılında;

2023 yılında, 12.340 yeni müşteri kazanımı gerçekleştiren Merkezi Bankacılık Şubesi’nin toplam müşteri adedi 2022 yıl sonuna göre %18,38 artarak 79.471 adede ulaşmıştır. 2023 yılında kazanılan müşterilerin %100’ü görüntülü görüşme ile portföye katılmıştır.

Müşteri İletişim Merkezi

İletişim Merkezi SMS ve e-posta gönderi altyapısı kapsamında Arapça SMS ve e-posta gönderilerini destekleyecek geliştirme çalışmaları yapılmıştır. Tamamlanan bu modül ile toplu SMS gönderi Arapça dilinde de yapılabilmektedir.

Ziraat Katılım Çağrı Merkezi’ni arayan müşterilerin ürün ve hizmetler bağlamında gerçekleştirdikleri sesli görüşmelerinin, yapay zekâ desteği ile analizinin yapılmasını sağlayacak modelleme çalışması yürütülmüştür.

Rota bildirim yönetim sisteminde ana konu/konu/alt konu, bildirim kaynağı, bildirim yeri, bildirim türü alanlarının kullanıcı tarafından aktif-pasif yönetimi yapılabileceği yapı ve ekran oluşturulması sağlanmıştır.

2024 yılında,

Merkezi Bankacılık Şubesi

Ziraat Katılım Merkezi Bankacılık Şubesi, Türkçe, Arapça, İngilizce ve işaret dili olmak üzere 4 farklı dilde hizmet sunmaktadır.

2023 yılında, 12.340 yeni müşteri kazanımı gerçekleştiren Şubenin toplam müşteri adedi 2022 yıl sonuna göre %18,38 artarak 79.471 adede ulaşmıştır. 2023 yılında kazanılan müşterilerin %100’ü görüntülü görüşme ile portföye katılmıştır.

Merkezi Bankacılık Şubesi, dış arama yolu ile satış ve pazarlama amaçlı çalışmalar yapmaktadır.

2023 yılında, 44.088 adet dış arama yapılmıştır. Raporlama döneminde toplam mevduat 2022 yıl sonu adetlerine göre %36 artarak 921 milyon TL’ye, Katılım Mobil kullanıcı adedi %9 artarak 24.892’ye, kredi kartı adedi %42 artarak 1.895’e, fatura otomatik ödeme talimatı adedi ise %37 artışla 3.192’ye yükselmiştir.

2023’ün ilk üç çeyreğinde Merkezi Bankacılık Şubesi’ne gelen 64.244 adet sesli çağrının, %94,02’si müşteri temsilcileri tarafından karşılanmış; servis seviyesi %78,09 olarak gerçekleşmiştir.

Aynı dönemde Merkezi Bankacılık Şubesine 63.821 adet görüntülü görüşme başvurusu ulaşmıştır. Bu taleplerin %69’u müşteri temsilcileri tarafından karşılanmış ve 42.740 adedi görüntülü görüşmeye dönüşmüştür. Talepleri karşılanamayan müşterilere dış arama yolu ile aynı gün geri dönüş sağlanarak gerekli yönlendirmeler yapılmıştır.

PERAKENDE BANKACILIK

Ziraat Katılım, ekonomik büyümenin temelini oluşturan KOBİ’lere “ana bankası olma” perspektifinde destek sunmaya devam etmiştir.

Deprem bölgesindeki müşterilere destek

Ziraat Katılım, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve asrın felaketi olarak nitelenen yıkıcı Kahramanmaraş depremi sonrasında, bölgedeki müşterilerine her türlü desteği sunmuş, kredi ödemelerinin bölge özelinde ötelenmesini sağlamıştır.

KFK, KGF ve KOSGEB iş birlikleriyle tasarlanan finansman ve teminat destek paketleri, depremden etkilenen bölgeler öncelikli olmak üzere, yıl boyunca Banka’nın KOBİ müşterilerinin kullanımına sunulmuştur.

Ziraat Katılım, bir ilki gerçekleştirerek tarım kesiminde faaliyet gösteren üretici müşterilerine devlet destekli tarım finansmanı sunmaya başlamıştır.

Devlet destekli tarım finansmanında bir “ilk”

Ziraat Katılım, tarım kesiminde faaliyet gösteren üretici müşterilerine devlet destekli tarım finansmanı sunmaya başlamıştır. Banka’nın hedefi tarımsal ürünleri ile üretici müşterilerinin tüm finansal ihtiyaçlarını karşılamaktır.

Ziraat Katılım, devlet destekli tarım finansmanını uygulayan ilk katılım bankası olurken, sektörde Ziraat Bankası’ndan sonra ikinci uygulayıcı banka unvanını almıştır.

Finansal kiralama işlemlerinde artan hacim

Perakende Bankacılık vade, teminat yapısı, KDV avantajı ve nakit akışına uygun ödeme imkânları gibi çok sayıda avantaj sunan finansal kiralama segmentindeki faaliyetlerine ivme kazandırmıştır. Raporlama döneminde Banka’nın finansal kiralama işlem hacmi %168 artış ile 21,5 milyar TL bakiyeye ulaşmıştır.

Elde edilen bu performans ile Ziraat Katılım, finansal kiralama ürünlerinde katılım finans sektöründeki liderliğini sürdürmüştür.

2023 yılında KOBİ ve bireysel müşterilerin sayısını, aktifliğini ve tabana yaygınlığını artıracak ürün ve hizmetlere öncelik verilmiştir.

Üretici ve ihracatçıya destek

Ziraat Katılım, 2023 yılında da üretim ve ihracat odağında reel sektöre desteğini artırarak devam ettirmiştir.

KOBİ’lerin finansal ihtiyaçlarını ürün ve hizmetleriyle 360 derece karşılayacak KOBİ Değer Önerisi Projesi’nin ilk fazına yönelik çalışmalar tamamlanmıştır. Bu kapsamda müşterilerin finansal işlemlerini kolaylaştıracak Nakit İşlem, Dış Ticaret, Sigorta ve Enerji danışmanlığı konularında yenilikler hayata geçirilmiştir.

Müşterilerin ERP Çözümleri, Açık Bankacılık ve Akıllı Nakit Akışı finansal işlemlerini kolaylaştıracak KOBİ Katılım Dijital markası oluşturulmuş; e-belge (fatura kesme, saklama, takip vb.), ön muhasebe (hesap ekstresi, stok takip, barkod tanımı, kredi kartı çekim vb.), ödeme (anında çekim, ödeme linki gönderimi, fatura eşleştirme vb.) ve banka hesap hareketlerine yönelik ürün ve hizmetler müşterilerin kullanımına sunulmuştur.

Çeşitlilik kazanan faaliyetlerle desteklenen büyüme

2023 yılında KOBİ ve bireysel müşterilerin sayısını, aktifliğini ve tabana yaygınlığını artıracak ürün ve hizmetlere öncelik verilmiştir. Bu kapsamda Ziraat Katılım’ın ürün ve hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak adına 33’ü perakende şube olmak üzere 34 yeni şube açılışı gerçekleştirilmiştir. Yıl sonu itibarıyla Banka’nın toplam yurt içi şube sayısı 169’u perakende, 14’ü ticari, 6’sı kurumsal olmak üzere 61 ilde 189’a ulaşmıştır.

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Ziraat Katılım arasında 2023 yılında 349 müftülükte görevli 45.880 personeli kapsayan ilave yeni maaş protokolü imzalanmıştır. Hayata geçirilen bu iş birliği ile müşteri portföyü zenginleştirilerek, müşteri ilişkilerine derinlik kazandırılmıştır.

Ziraat Katılım, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ortak çalışmalarıyla 16 Ocak 2023 tarihinde duyurulan ve vatandaşların uygun finansman koşullarıyla konut sahibi olmalarını amaçlayan Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim kampanyasının finansal paydaşlarından biri olmuştur.

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu A.Ş.(TOGG) ile Ziraat Katılım arasında imzalanan iş birliği anlaşmasına istinaden milli otomobil markası TOGG’u satın almak isteyen gerçek kişilerin finansman taleplerinin karşılanmasına yönelik TOGG Taşıt Finansmanı ürünü müşterilerin kullanımına sunulmuştur.

KURUMSAL BANKACILIK

KURUMSAL ŞUBE BANKACILIĞI

Müşteri Odaklı Hizmet Yaklaşımı ile şekillenen değer önerisi

Türkiye’nin lider ve öncü katılım bankası olması yolunda ilerleyen Ziraat Katılım, Kurumsal Şube Bankacılığı faaliyetlerini 3 ilde, 6 kurumsal şubesi ile yürütmektedir.

Ziraat Katılım kurumsal bankacılık alanında İş Kültürü Prensipleri doğrultusunda tüm müşterilerin ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunarak, Müşteri Odaklı Hizmet Yaklaşımı ile müşterilerinin yanında yer almaktadır.

Ülkemiz ekonomisine katkı sağlama hedefi doğrultusunda, ihracatçı birliklerine üye işletmelerin kolaylıkla finansman erişimlerini sağlamak üzere Vadesiz İhracat Finansmanı paketi 2023’te devreye alınmıştır. Bu bağlamda, 15 milyon ABD dolarlık finansman beş farklı firmaya kullandırılmıştır. Tüm firmalardan kullandırılan tutarlar oranında cari ortalama ve ihracat bedeli desteği alınmıştır.

İlgili finansman ülke ekonomisine ihracat bedeli sağlayan ve yüksek teknoloji üretimi bulunan müşteriler özelinde kullandırılmış, şirketlerin talepleri karşılanarak müşteri memnuniyeti ve müşteri bağlılığı daha da güçlendirilmiştir.

Sukuk ihracı

Ziraat Katılım 6 Kasım 2023 tarihinde 500 milyon ABD doları tutarında, 12 Kasım 2026 vadeli yurt dışı Sukuk ihracını gerçekleştirerek, 254 milyon ABD dolarlık uzun vadeli kaynak sağlamıştır. Kurumsal Şube Bankacılığı raporlama döneminde ilgili kaynağın %44’ünü (221 milyon ABD doları) müşterilerine kullandırmıştır.

İslam Kalkınma Bankası’ndan KOBİ ve orta boy işletmelere kaynak

Ziraat Katılım’ın T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi altında İslam Kalkınma Bankası (İKB)’ndan temin ettiği, KOBİ ve orta boy işletmelerin (Mid-cap) kullanımına yönelik ikinci dilim 46 milyon Euro’luk kaynağın 13 milyon Euro’luk kısmı Kurumsal Şube Bankacılığı tarafından müşterilere kullandırılmıştır.

Kurumsal Grup Ferdi Kaza Sigortası müşterilere sunuldu.

Kurumsal Şube Bankacılığı, Ziraat Katılım’ın sigorta gelirlerinin artırılması hedefine yönelik hazırlanan yeni Kurumsal Grup Ferdi Kaza Sigortası’nı 17 Ekim 2023 tarihinde hayata geçirmiştir. Söz konusu ürün ile 2023 yılının son çeyreğinde toplam 60 milyon TL mertebesinde prim üretimi gerçekleştirilmiştir. Bu primin 30 milyon TL’lik kısmı Kurumsal Şube Bankacılığı’na bağlı şubelerce üretilmiştir. Söz konusu yeni poliçe, %70 oranında komisyon payıyla, Banka sigorta ürünleri arasında en yüksek komisyon payına sahiptir.

2024 yılında…

Ziraat Katılım, 2024 yılında temel bankacılık faaliyetlerinin yanında yenilikçi yatırım, hazine ve nakit yönetimi ürünleri ile fon toplamaya yönelik pazarlama faaliyetlerini yoğunlaştıracaktır. Banka, diğer taraftan kamu ve özel sektöre olan desteğini proje ve yatırım finansmanı, finansal kiralama, ithalat-ihracat finansmanı, İKB, KGF ve KFK kaynaklı finansmanlar ile sürdürecektir.

TİCARİ ŞUBE BANKACILIĞI

9 ilde 14 ticari şube

Ticari Şube Bankacılığı, Ziraat Katılım müşterilerine en doğru kanaldan hizmet sunulması misyonu ve müşteri odaklı bankacılık anlayışı çerçevesinde, 14 ticari şubenin bulunduğu 9 ilin yanı sıra kurumsal şube bulunmayan illerdeki kurumsal ve ticari segment müşterilerine hizmet vermektedir.

2023 yılına 10,7 milyar TL fon ve 33,1 milyar TL’si finansman olmak üzere 43,8 milyar TL çalışma büyüklüğü ile başlayan Ticari Şube Bankacılığı 2023 yıl sonunu %131 fon, %99 finansman ve %107 çalışma büyüklüğü gelişimi ile tamamlamıştır.

Proaktif bir yaklaşımla yönetilen iş portföyü

2023 yılında gerek menkul kıymet gerekse büyüme-karşılık tebliğleri gereğince Ziraat Katılım’ın marjinal maliyetleri odakta tutulmuş, TL kredilerde net ihracatçı, yatırım finansmanları, finansal kiralama-sat geri kirala ürünleri ve kredilerde büyümeye ağırlık verilmiştir.

Tebliğlerin anlık takibi yapılarak, Banka’nın fon maliyetinin artmasının önüne geçilmesi, segment ve kurum kârının optimize edilmesi amacıyla fon ve finansman pazarlaması, tabana yaygın ve düşük maliyetli fon arayışı ile gerçekleştirilmiştir.

2023 yılına 10,7 milyar TL fon ve 33,1 milyar TL’si finansman olmak üzere 43,8 milyar TL çalışma büyüklüğü ile başlayan Ticari Şube Bankacılığı 2023 yıl sonunu %131 fon, %99 finansman ve %107 çalışma büyüklüğü gelişimi ile tamamlamıştır.

Katılım Finans Kefalet iş birliği

Katılım Finans Kefalet (KFK) ile Ziraat Katılım arasında imzalanan protokol kapsamında, müşterilerin finansmana erişiminin desteklenmesi amacıyla; ilk dilimde tahsis edilen 20 milyon TL’lik limit; hızlı aksiyon alınarak kullandırılmıştır. Ziraat Katılım 2024 yılında KFK kefaletli finansman çalışmalarına devam edecektir.

Farklı finansman paketleri ve ürünlerle çeşitlenen katkı

Ziraat Katılım, Vadesiz İhracat Finansmanı ürünü ile ülke ekonomisine katkı sağlayan ihracatçı firmaları, ihracatçı birlikleri kanalıyla desteklemektedir. Banka, raporlama döneminde 15 farklı müşteriye 18 milyon ABD doları kaynak sağlamıştır.

COVID-19 pandemisinin olumsuz etkisini hafifletmek amacıyla, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin hazine garantisi karşılığında Ziraat Katılım lehine İslam Kalkınma Bankası (İKB) yönetimi tarafından Türkiye’deki KOBİ’leri Desteklemeye Yönelik Acil İşletme Sermayesi Kredisi İslam Kalkınma Bankası (İKB) Kaynaklı Finansman ürünü yayınlanmıştı. Ticari Şube Bankacılığı’na bağlı şubeler kanalıyla 11 KOBİ ve orta boy işletmeye 9 milyon Euro kullandırım yapılmıştır.

Ticari Değer Önerisi Projesi

2023 yılı Kasım ayında başlatılan Ticari Bankacılık Değer Önerisi projesi kapsamında 2023 yıl sonuna kadar müşterilerle fiziki ve online görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler sonucunda 7 tane yeni, 7 tane mevcutta olan personaların revize edilmesi suretiyle toplam 14 adet persona oluşturulmuştur.

Ticari Bankacılık Değer Önerisi projesini 2024 yılı 1. çeyreğinde tamamlamayı hedefleyen Ziraat Katılım, uçtan uca bütüncül değer önerileriyle müşterilerinin çözüm ortağı olmaya devam edecektir.

DIŞ TİCARET OPERASYONLARI

Ziraat Katılım, SWIFT Yüksek Frekanslı Veri Raporlamasında yapılan veri deseni güncellemelerine 2023 yılında uyum sağlamıştır.

2023 yılında üretilen katma değer

Ziraat Katılım, SWIFT Yüksek Frekanslı Veri Raporlamasında yapılan veri deseni güncellemelerine 2023 yılında uyum sağlamıştır.

Uluslararası Ödemelerde ISO 20022 SWIFT Entegrasyon Projesi kapsamında gelen MX mesajlarının sistem tarafından okunması için gerekli entegrasyon gerçekleştirilmiştir.

Banka’nın strateji planı Uçtan Uca Değer Önerisi Projesi kapsamında Girişimci Bankacılık Değer Önerisi Projesinde seçilen Dışa Açılan-İhracatçı personası için Dış Ticaret Danışmanlık ve İş Geliştirme Servis Yöneticiliği kurularak şube ve müşteri ziyaret ve eğitim programları düzenlenmeye başlanmıştır.

Banka’ya gelen YP havale işlemleri için Dış Ticaret Operasyon ve Uyum birimleri arasındaki sürecin uçtan uca otomasyonu sağlanmıştır. Organizasyonel Süreç İyileştirmeleri Projesi kapsamında ise ithalat akreditif süreç iyileştirilmesi 1. faz çalışması gerçekleştirilmiştir.

Ürün Bazlı Dış Ticaret rapor ekranları yapılmıştır.

Ürün, şube, müşteri, filtreleme seçeneği ile yıl ve çeyrek karşılaştırmalı özet Dış Ticaret işlem raporu yapılmıştır.

2024 yılı hedefleri

Dış Ticaret Operasyonları biriminin 2024 yılında odaklanacağı proje ve çalışmalar:

OPERASYON MERKEZLERİ

Depremde üstlenilen önemli görev

Ziraat Katılım, İş Sürekliliği Acil Durum (İSAD) faaliyetleri kapsamında; asrın felaketi olarak nitelendirilen ve 11 ili derinden etkileyen Kahramanmaraş depremlerinin yol açtığı olumsuzlukların giderilmesine katkıda bulunmuş, Banka çalışanlarının güvenli bölgelere tahliyesini sağlayarak aileleri ile konaklama imkânları oluşturmuştur.

Bölgedeki hizmet noktalarının yeniden faaliyete geçmesi amacıyla, konteyner şubeler kurularak çalışır hale getirilmiştir.

Deprem bölgesindeki Banka çalışanlarının kendi illerinde yaşayabilmesi için tam donanımlı yaşam konteyner alanları oluşturulmuştur. Depremin haber alındığı andan itibaren bölgedeki çalışanların ve ailelerinin her türlü ihtiyaçlarının karşılanması faaliyetlerinde koordinasyon görevi yerine getirilmiştir.

İSAD Koordinatörlüğü bölgedeki çalışanlar ile sürekli iletişim halinde olmuş, şubelerin durumları yakından takip edilmiştir. İSAD Komitesi toplantıları gerçekleştirilerek alınan kararların uygulanması için ilgili birimlere yönlendirmeler yapılmıştır.

Müşterinin hayatını kolaylaştıran uygulamalara 2023’te yenileri eklendi.

Şube kanalından dijital belge onayı ile hesap açılış işlemlerinin tacirler dâhil tüm gerçek kişiler için gerçekleştirilmesi sağlanmıştır. Diğer taraftan, yabancı kimlik numarasına sahip müşteriler, T.C. vatandaşlığı aldığında mükerrer müşteri oluşturulması önlenmiştir.

2024 yılı projeleri

Operasyon Merkezleri biriminin 2024 yılında odaklanacağı proje ve çalışmalar:

ÖDEME SİSTEMLERİ

Ödeme sistemleri alanında artan etkinlik

Ziraat Katılım, kart ve üye işyeri hacmi 2023 yılı boyunca artış göstermiş, üye iş yeri ağında büyüme izlenmiştir.

POS terminal sayısı bir önceki yıl sonuna göre %22, POS cirosu ise 2,5 kat artış göstermiştir. Banka kartı sayımız bir önceki yıl sonuna göre %24 oranında, debit kart ciromuz ise %54 oranında artış göstermiştir. Kredi kartı sayısı, önceki yıl sonuna göre %52, kredi kart cirosu ise 3 kat artış göstermiştir.

Kartlı ödemelerde yerli ve milli kart şeması TROY’un kullanımının yaygınlığının artırılması amacıyla TROY banka kart ihracına başlanmış olup müşterilerin kullanımına sunulmuştur.

Ziraat Katılım 2024 yılında…

BİLGİ SİSTEMLERİ YÖNETİMİ

Bilgi Sistemleri faaliyetleri kapsamında 2023 yılında çok sayıda proje ve çalışma tamamlanmıştır.

Ziraat Katılım alt ve üst yapısının kusursuz işlemesi ve hizmet sunum platformunun mükemmeliyeti açısından önem taşıyan çalışmalardan satır başları aşağıda özetlenmiştir.

HAZİNE YÖNETİMİ VE ULUSLARARASI BANKACILIK

2023 yılında Ziraat Katılım’ın aktif büyüklüğü %80 artmış, bu büyümede imalat ve sanayi sektörleri başta olmak üzere reel sektöre kullandırılan kredilerdeki artış ve deprem bölgesine verilen krediler etkili olmuştur.

2023 yılında Ziraat Katılım’ın aktif büyüklüğü %80 artmıştır. Sağlanan bu büyümede ağırlıklı olarak imalat ve sanayi sektörleri başta olmak üzere reel sektöre kullandırılan kredilerdeki büyüme ve deprem bölgesine verilen kredilerin etkisi olmuştur.

Kaynak aktarımında yurt içi ve dışından sağlanan fonlama etkin bir şekilde kullanılarak, Türkiye ekonomisi açısında stratejik önemde olan ve daha fazla katma değer sağlayacak sektörlere öncelik verilmiştir.

Ziraat Katılım aktif-pasif yönetiminde, ana kaynak katılma fonları başta olmak üzere kaynak çeşitliliğine gitmiş; optimum maliyet ve vade gözeterek bilançonun pasifini oluşturmuştur. Banka, katılım fonlarından oluşturulan bu havuzların en verimli şekilde yönetilmesi stratejisini benimsemiştir. Bu kapsamda, 2023 yılında yurt içi ve yurt dışı bankalardan Türk lirası ve yabancı para birimi cinsinden kaynak imkânları genişletilmiştir.

Ziraat Katılım, Türkiye’de bir kamu katılım bankası tarafından gerçekleştiren ilk uluslararası Sukuk ihracına imza atmıştır.

Türkiye’de bir kamu katılım bankası tarafından gerçekleştiren ilk uluslararası Sukuk ihracına imza atan Ziraat Katılım, Eylül 2021 tarihinden beri Hazine ve Maliye Bakanlığı ihraçları haricinde Reg S formatındaki ilk özel sektör ihracını gerçekleştirmiştir.

Ziraat Katılım için güçlü bir ilk ihraç olarak nitelendirilen ve 24 farklı ülkeden 135 yatırımcının ilgi gösterdiği işlem 5 kattan fazla talep görmüştür.

500 milyon ABD dolarlık Ziraat Katılım ihracına gösterilen yoğun talep Türkiye’de Sukuk piyasasının devam eden gelişimi açısından önemli bir adım oluştururken işlem, 2023 yılında Türkiye’de gerçekleşen ihraçlara gelen en büyük talep oranını işaret etmiştir.

Ziraat Katılım Bankası’nın katılım bankacılığı sektöründeki payı 2022 yıl sonunda %17,9 iken 2023 yıl sonu itibarıyla %18,8 olarak gerçekleşmiştir. Banka 2024 yılında da sektördeki payını artırmayı hedeflemektedir.

Sukuk ihracı ile Ziraat Katılım fiyatlama, işlem büyüklüğü ve yatırımcı çeşitliliği açısından hedeflediği sonuçlara da ulaşmıştır.

Ziraat Katılım, 2022 yılında olduğu gibi 2023 yılı içinde de uluslararası piyasalardan İslam Kalkınma Bankası aracılığıyla KOBİ destek kredisi ve yurt içi kaynaklardan sermaye benzeri kaynak temin ederek hem kaynak çeşitliliği sağlamış hem de fonlama yapısını güçlendirmiştir.

Banka, düzenleyici otoritenin 2023 yılında uygulamaya aldığı makro ihtiyati tedbirler kapsamında belirlenen rasyoları, proaktif çözümler üreterek ve gerekli aksiyonları alarak en etkin şekilde gerçekleştirmiştir.

Banka’nın Sukuk portföyü 2023 yılında verimli şekilde yönetilerek kârlılıktaki artışa büyük katkı sağlanmıştır. Enflasyondaki artış öngörülerek alınan TÜFE endeksli kira sertifikaları, menkul kıymet kâr payı gelirleri içerisindeki kârın büyük oranını oluşturmuştur.

Müşterilerin döviz işlemlerini gerçekleştirebildikleri Anında Piyasa, kamu katılım bankaları arasında ilk ve tek döviz alım ve satım modülü olup 2023 yılı içerisinde kullanıma sunulmuştur.

Ziraat Katılım, zorunlu karşılık yükümlülüğünün yerine getirilmesi, katılım bankacılığı prensipleri doğrultusunda likidite ihtiyaçlarının karşılanması ve fazlalıkların değerlendirilmesi için bankalar arası borçlanma ve finansman ürünlerini de etkin şekilde kullanmıştır.

Ziraat Katılım Bankası’nın katılım bankacılığı sektöründeki payı 2022 yıl sonunda %17,9 iken 2023 yıl sonu itibarıyla %18,8 olarak gerçekleşmiştir. Banka 2024 yılında da sektördeki payını artırmayı hedeflemektedir.

Ziraat Katılım, 2022 yılında olduğu gibi 2023 yılı içinde de uluslararası piyasalardan İslam Kalkınma Bankası aracılığıyla KOBİ destek kredisi ve yurt içi kaynaklardan sermaye benzeri kaynak temin ederek hem kaynak çeşitliliği sağlamış hem de fonlama yapısını güçlendirmiştir.

Ziraat Katılım’ın 2023 yılında uluslararası bankacılık alanındaki değer yaratan çözümleri

Ziraat Katılım 2023 yılı içerisinde önemli sayıda banka ile mevzuat uyum sürecini tamamlayarak SWIFT muhabirlik ilişkisi kurmuş, dış ticaret alanındaki talepleri karşılamadaki hızını ve etkinliğini artırmıştır.

2023 yılı içerisinde muhabir bankalar nezdinde 20 farklı para biriminde, 46 muhabir hesabına ulaşan Ziraat Katılım birçok banka ile de karşılıklı wakala/murabaha sözleşmesi imzalamıştır. Bu sözleşmeler çerçevesinde, bankalararası murabaha ve wakala işlemleri yapılarak, fonlama çeşitliliğine katkıda bulunan kaynak temin edilmiştir.

İNSAN KAYNAKLARI

Ziraat Katılım, sürdürülebilir gelişme ve büyüme hedefleri doğrultusunda 2023 yıl sonu itibarıyla 2.430 çalışanı, 189 yurt içi ve 2 yurt dışı şubesi ile müşterilerine yurt içinde 61 farklı ilde etkin hiztmet vermeye devam etmiştir

2023 Faaliyetleri

Ziraat Katılım, sürdürülebilir gelişme ve büyüme hedefleri doğrultusunda 2023 yıl sonu itibarıyla 2.430 çalışanı, 189 yurt içi ve 2 yurt dışı şubesi ile müşterilerine yurt içinde 61 farklı ilde etkin hizmet vermeye devam etmiştir.

Banka, 2023 yılı içerisinde 674 kişinin işe alımını gerçekleştirerek istihdama katkıda bulunmuştur.

2023 yılında işe alım sınavı açılmış, yazılı sınav ve mülakat süreci sonucunda 398 adayın istihdamı gerçekleştirilerek genç ve yeni mezun istihdamına destek olunmuştur.

Faizsiz finans sektörüne insan kaynağı yetiştirmek adına üniversitelerimizin İslam İktisadı ve Finans bölümünü derece ile tamamlayan mezunlara yönelik istihdam projesi devam ettirilmiştir.

Ziraat Katılım, şubeleşme çalışmaları ile faizsiz finans sistemini ülkemiz sınırları içerisinde yayma ve geliştirme faaliyetlerinin yanında ülke dışında da şube açarak ülkemizi temsil etmeyi hedeflemektedir. Bu doğrultuda 2023 yılı içerisinde yurt içinde 34, Somali’de 1 yeni şube faaliyete geçmiştir.

Bünyesinde çalışan personele eşit fırsatlar sunmayı edinen Ziraat Katılım, geleceğin yöneticilerini, kadrosunda bulunan kurum içi insan kaynaklarından yetiştirmeye öncelik vermektedir. Bu kapsamda 2023 yılında da Yönetici Aday Programını başarı ile tamamlayan personel, Banka ihtiyaçları doğrultusunda yönetici görevine terfi ettirilmiştir.

Performans yönetimi sistemi etkin şekilde kullanılarak 2023 yılında da görev pozisyon terfilerinin devamı sağlanmıştır.

Ziraat Katılım, sürdürülebilir büyümenin ve etkin performansın sağlanmasında en büyük pay sahibinin insan kaynağı olduğu bilinciyle çalışanlarının kariyer yolunda adil bir şekilde ilerlemesi amacıyla her yıl unvanda yükselme sınavını gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda 2023 yılında da Sabahattin Zaim Üniversitesi iş birliği devam ettirilerek unvanda yükselme sınavı yapılmış ve başarılı olan personel bir üst unvana yükseltilmiştir.

İş sağlığı ve güvenliği kapsamındaki faaliyetlerini 2023 yılında da sürdüren Ziraat Katılım, çalışanlarının mesleki gelişimlerini planlı bir şekilde takip etmekte ve yönetmektedir. Bu kapsamda Banka, sınıf içi, online ve videolu eğitimler dizayn ederek 2023 yılında kişi başı ortalama 37,2 adam/saatlik eğitim verilmesini sağlamıştır.

Ziraat Katılım’ın işe alım sınavı sonucu istihdam ettiği personele, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi iş birliği ile gerçekleştirilen Katılım Bankacılığı Okulu’nda yüz yüze işe hazırlık eğitimleri verilmiştir. Kurum Kültürü Geliştirme Projesi hayata geçirilerek yönetici gruplarına eğitimler verilmiştir.

Uluslararası iletişimin kaçınılmaz olduğu ve önemini her geçen gün artırdığı günümüz şartları göz önünde bulundurularak insan kaynağının yabancı dil bilgisinin daha nitelikli hale gelmesi amacıyla çalışanlara İngilizce ve Arapça dil eğitim desteği sağlanmıştır.

“Ziraat Katılım Kitap Okuyor Projesi” ile toplamda 1.010 üyeye 3.435 kitap gönderimi yapılmıştır.

Ziraat Katılım, doğru ve adil ücretlendirme politikası ile çalışanlarının motivasyonunu ve kurumsal bağlılıklarını sağlayarak kurum stratejileri ile uyumlu sürdürülebilir başarıyı da özendirmektedir. Sektördeki ücret düzeylerine ilişkin veriler toplanarak ve Banka iç dengeleri gözetilerek rekabetçi konumu sürdürmek adına ücret araştırmaları yapılmaktadır.

Ücret yapısı; görev pozisyonu gruplarına ve unvanda bekleme sürelerine uygun olarak maaş ile personelin görev yaptığı bölgeye göre görev yeri ücreti ve ulaşım yardımı; değişken ücret olarak performans primi ile sigorta primi ve diğer yan ödemeleri içermektedir. Ayrıca çalışanlara kurum katkılı bireysel emeklilik sistemi, hayat sigortası, yabancı dil tazminatı, kreş ücreti, doğum yardımı ödemesi, aile destek ödemeleri (aile başarı, özel eğitim desteği) gibi yan haklar da sunulmaktadır.