2022 FAALİYET RAPORU
Danışma Komitesi Üyeleri Özgeçmişleri

Mehmet ODABAŞI

Danışma Komitesi Başkanı

İmam Hatip Lisesi’ni (1993) Sivas’ta bitirdi. Lise’de okurken özel Arapça ve İslami ilimler eğitimi aldı. 1993 Yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesini kazandı. 1998 yılında buradan mezun oldu. 2005 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Hukuku Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı. Şu anda aynı üniversitede İslam Hukuku alanında doktora yapmaktadır. Lisans ve lisansüstü eğitimi boyunca kıymetli hocalardan Arapça ve İslami ilimler eğitimi aldı. İmam Serahsi’nin el-Mebsût adlı eseri ile İthâfu’l-kârî bihtisâri Fethi’l-bârî adlı eserin tercüme heyetinde bulundu. AAOIFI (Accounting and Auditing Organization for Islamic Financial Institutions) adlı kuruluşa bağlı Fıkıh Kurulu’nun yayınladığı el-Meâyîrü’ş-şer’iyye adlı eserin Faizsiz Finans Standartları adıyla Türkçe’ye çevrilmesi projesinde yer aldı ve mezkûr standartların yarısını tercüme ederek katkı sağladı. Türkiye’nin ilk İslami Finans Danışmanlık şirketinin kuruluşunda yer aldı. Türkiye’nin ilk kamu katılım bankası olan Ziraat Katılım’ın kuruluş süreçlerinin katılım finans prensiplerine uygun olarak yapılandırılması çalışmalarında yer aldı. Türkiye’nin ilk pencere modeli katılım sigortacılığı uygulamasının Ziraat Sigorta bünyesinde hayata geçirilmesi projesinde yer aldı. Türkiye’nin ilk tarımsal emtiaya dayalı sukuk ihracı projesinde yer aldı. Ziraat Katılım Endeksinin oluşturulması projesinde bulundu. Çalışmaları kapsamında pek çok sukuk ihracı, gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları, borsa yatırım fonları ile emeklilik fonlarının kurulması ve yapılandırılması projelerinde bulundu.

Prof. Dr. Süleyman KAYA

Danışma Komitesi Başkan Vekili

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden 1998 yılında mezun oldu. 2000 yılında Marmara

Üniversitesi İslam Hukuku Anabilim Dalında yüksek lisans, 2007 yılında doktorasını tamamladı. 2003 yılında aynı üniversitenin İktisat Tarihi Anabilim Dalında yüksek lisansını yaptı. Halen İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalında Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

Prof. Dr. Necmettin KIZILKAYA

Danışma Komitesi Üyesi

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden 2001 yılında mezun oldu. Daha sonra aynı üniversitede İslam Hukuku Anabilim Dalında yüksek lisansını yaptı. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde 2011 yılında doktorasını tamamladı. Kızılkaya’nın çalışmaları daha çok İslam Hukuku ve Ekonomisi alanlarında yoğunlaşmaktadır. Özellikle İslam Hukuk Tarihi, Modernleşme ve Fıkıh, 19. Yüzyıl İktisadi ve Hukuki Dönüşümler, İslam Hukuk Literatürü, İslam Ekonomisi ve Güncel Fıkhî Problemler ilgilendiği konular arasındadır. İslam Hukuku alanında çeşitli dillerde yayımlanmış birçok çalışması bulunan Kızılkaya, halen İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde İslam Hukuku Anabilim Dalında Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.