2022 FAALİYET RAPORU
Yönetim Kurulu Özet Raporu

Dünya ekonomisi, 2022 yılının başında ortaya çıkan Rusya-Ukrayna savaşı ve savaşın etkileri nedeniyle artan enerji ve emtia fiyatları, tedarik zincirindeki aksamalar, küresel ekonomide giderek ısınan enflasyon görünümü, merkez bankalarının sıkılaştırıcı para politikası adımları ile birlikte belirsizliğin ön plana çıktığı bir dönemi geride bıraktı.

Türkiye’ de de küresel ekonomik gelişmelerin etkileri hissedilmekle birlikte; söz konusu gelişmelerin ülkemiz ekonomisinin büyüme performansı üzerindeki etkileri sınırlı olmuştur. Ülkemiz, Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında yatırım, istihdam, tasarruf, üretim ve ihracatı odağına alarak oluşturduğu maliye politikaları ile Merkez Bankasının yürüttüğü para politikası kapsamında uygulanan liralaşma stratejisi ile büyüme dinamizmini sürdürmektedir.

Bankamız 2021 yılına göre %117 artışla 213,3 milyar TL büyüklüğe ulaşan toplam aktifleri ve 3,8 milyar TL dönem net kârı ile müşterilerine ve ülkemiz ekonomisine uzun soluklu katkı sağlamayı sürdürmektedir.

2022 yılında Bankamız, hızlı büyümenin yanında katma değerli büyümesi ile sektöre ve ekonomiye değer ve derinlik kazandırmıştır. Diğer taraftan, Bankamız kullandırılan ve toplanan fonlar kalemlerinde sağlıklı büyümesini sürdürerek aktif kalitesini korumaya devam ederken, kredi- kaynak net kâr payı geliri ve enflasyona endeksli menkul kıymet gelirleri başta olmak üzere finansal anlamda başarılı sonuçlar elde etmiştir.

Bankamız, Bilanço büyüklüğünü hem farklılaşan finansman taleplerine uygun çözümler sunarak hem de kredi kalitesini koruyarak yönetmiştir. Nakdi krediler bakiyesi %118 artarak 144,9 milyar TL seviyesine yükselmiş, Nakdi ve gayrinakdi kredilerin toplamı 190 milyar TL’ye ulaşmıştır.

Bilanço büyümesinin yanı sıra ürün ve hizmet gamı, müşteri kazanımı ile hizmet kanalları yapılanmasında da finansal performansı güçlendirecek aksiyonlar alınmıştır.

Bankamız, önceki yıllarda olduğu gibi 2022 yılı faaliyet döneminde de kaynaklarını ülke ekonomisinin gelişimine katkı sağlamak üzere başta reel sektör olmak üzere katılım bankacılığına uygun tüm sektörlerin kullanımına sunmuştur.

“Paylaştıkça Daha Fazlası” ilkesi doğrultusunda katılım bankacılığı faaliyetine başlayan ilk kamu sermayeli katılım bankası olarak sürdürülebilir kârlılık ilkeleri çerçevesinde milli ekonomiye katkı sunmaya devam edilmekte, sektöre dinamizm ve derinlik kazandırma yolunda, katılım bankacılığı prensiplerine uygun ürünlerle müşterilerimizin ihtiyaçlarına cevap vermek için azami çaba gösterilmektedir.

Bu kapsamda sürdürülebilir kârlılık ve verimlilik içerisinde büyüyen, finansmana dayalı bilanço yapısı ve müşteri odaklı yapılanma hedefi ile Ziraat Katılım, müşterilerine ve ülkemize en iyi hizmeti sunmak için çalışmalarına devam etmektedir.

 

Saygılarımızla,

Ziraat Katılım Yönetim Kurulu