2022 FAALİYET RAPORU
GENEL MÜDÜR’ÜN DEĞERLENDİRMESİ

Metin ÖZDEMİR

Genel Müdür

Ziraat Katılım, 2022 yıl sonu itibarıyla toplam aktiflerini bir önceki yıla göre %117 oranında artırarak 213.3 milyar TL bilanço büyüklüğüne ulaştı.

Değerli Paydaşlarımız,

Ziraat Katılım, sektörün öncü katılım finans kurumu vizyonu doğrultusunda, hızlı büyümesini sürdürerek 2022 yılını kârlılık ve verimlilik hedefinde istikrarlı büyüme performansı ile 3,8 milyar TL kâr ile tamamladı.

REEL SEKTÖRE DESTEĞİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ

Ziraat Katılım, müşterilerinin ihtiyaç ve beklentilerini, en doğru kanaldan en uygun çözüm ve değer önerilerini sunarak karşılamakta; bölgesinde olduğu kadar uluslararası piyasalarda da etkin bir katılım finans kurumu olma vizyonu doğrultusunda çalışmalarına devam etmektedir.

Ziraat Katılım, 2022 yılında KOBİ'ler başta olmak üzere reel sektörün finansmanına desteğini sürdürmüştür.

2022 yıl sonu itibarıyla Ziraat Katılım’ın kullandırdığı nakdi fonlar, bir önceki yıl sonuna göre %119 artarak 145,7 milyar TL’ye, gayri nakdi fonlar ise %53 büyüme ile 45,2 milyar TL’ye ulaşarak Türkiye ekonomisine sağladığı toplam destek 191 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

2022 yıl sonu itibarıyla toplanan fonlar önceki yıla göre %122 oranında artarak 173 milyar TL büyüklüğe ulaşmıştır.

AKTİF KALİTEMİZİ KORUMAYA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ

Ziraat Katılım, aktif kalitesini korumayı ve geliştirmeyi öngören bir büyüme stratejisini benimsemiştir. Banka’nın tahsis ve fon kullandırım süreçleri ile erken uyarı ve risk izleme alt yapısı bu doğrultuda sürekli olarak geliştirilmektedir.

Sürdürülebilir büyüme ve müşteri odaklılık stratejileri doğrultusunda, 2022 yılında kullandırılan fonlar hızlı büyümesini sürdürmüştür. Risk yönetimi politikalarının ödünsüz icra edildiği bu dönemde, takipteki alacaklar rasyosu sektör ortalamasının oldukça altında kalarak % 1,3 seviyesinde gerçekleşmiştir. Aynı dönem itibarıyla Bankanın sermaye yeterlilik rasyosu ise %15,42 olmuştur.

KİRA SERTİFİKASI İHRACIMIZ 53,2 MİLYAR TL’YE ULAŞTI

Ziraat Katılım, 2022 yılında toplamı 16,1 milyar TL’ye ulaşan 29 adet kira sertifikası ihracını başarıyla tamamlamıştır. Kaynak yapısını zenginleştirme stratejisinin bir parçası olarak sermaye piyasalarında aktif rol alan Ziraat Katılım, iştirakleri Ziraat Katılım Varlık Kiralama A.Ş. ve ZKB Varlık Kiralama A.Ş. ile yerel piyasada TL cinsinden kira sertifikası ihraçları gerçekleştirmek üzere SPK’dan 1 milyar TL, 12 milyar TL ve 15 milyar TL’lik kira sertifikası ihraç tavanı onayı almıştır.

Ziraat Katılım’ın kurulduğu tarihten 2022 yıl sonuna kadar değişik tutarlı tertipler halinde gerçekleştirdiği ihraçların toplamı 53,2 milyar TL’ye ulaşmıştır.

“ANINDA FİNANSMAN” ÜRÜNÜMÜZÜ MÜŞTERİLERİMİZE SUNDUK

2022 yılında hayata geçirdiğimiz “Anında Finansman” ürünü ile müşterilerimizin bankamızla anlaşması olan mağazalardan almak istedikleri ürünleri, günün her saatinde ve şubeye gitmeye gerek kalmaksızın dijital kanallar vasıtasıyla kolay ve hızlı bir şekilde finanse etmelerine imkân sağlanmıştır.

Müşterilerimiz, anlaşmalı mağazalarda oluşturulacak ürün sepetine ait kare kodu kullanıp bankamızın mobil uygulamasından finansman başvurusu yaparak faizsiz bankacılık ilke ve standartları doğrultusunda gerekli tüm belgeleri dijital kanallardan onaylayıp finansman sürecini kolaylıkla tamamlayabilmektedir.

İLK EVİM VE ISI YALITIM FİNANSMANINI DEVREYE ALDIK

Müşterilerimizin uygun finansman koşulları ile konut sahibi olmalarını sağlamak amacıyla İlk Evim Konut Finansmanı ve Genişletilmiş Konut Finansmanı ürünleri oluşturulmuştur. Sürdürülebilirlik çerçevesinde gerçek kişi müşterilerin, konut niteliğindeki alanlarda ısınma için kullandıkları enerjinin verimliliğinin arttırılması ve maliyetlerinin düşürülmesinin yanı sıra karbon salınımının azaltılmasının sağlanmasına yönelik olarak, ısı yalıtımı ve çatı izolasyonu harcamalarının uygun koşullarda finanse edilebilmesini sağlayan “Konutlarda Isı Yalıtım Finansmanı” ürünü devreye alınmıştır.

SİGORTA ÜRÜN GAMIMIZI GENİŞLETTİK

Kişilerin başlarına gelebilecek ani ve beklenmedik olaylar nedeniyle uğrayabilecekleri bedensel zararlar veya vefat durumlarını teminat altına alırken, farklı konularda ihtiyaç duyabilecekleri ek fayda hizmetlerini de ücretsiz sunan Güvenli Ferdi Kaza Sigortası; kalp krizi, kanser, felç, körlük, böbrek yetmezliği gibi hastalık durumlarında poliçede yazılı tazminatın ödenmesi suretiyle tedavi masraflarına katkı sağlayan Kritik Hastalıklar Sigortası ile siber koruma teminatını da içeren, eksik hasar ödemesi yapılmayan Siber Güvenli İşyeri Sigortası, Bankamız sigorta ürün gamındaki yerini alarak müşterilerimizin hizmetine sunulmuştur.

KOSGEB İLE YATIRIMA TEŞVİK PROTOKOLÜ İMZALANDI

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Ziraat Katılım arasında, üretime yönelik yatırımları teşvik etmek amacıyla imzalanan destek programları kapsamında yerli malı ve yeni soğuk hava üniteleri ve/veya soğutucu frigorifik kasa/ünite temininde tahakkuk edecek kâr payının belli oranda desteklenmesi amacıyla “Sebze ve Meyve Soğuk Zincir Finansal Kiralama Destek Programı Protokolü” ve “KOSGEB Destek Programları Finansal Kiralama Protokolü” imzalandı.

İSTİHDAM TAAHHÜTLÜ KOBİ FİNANSMAN DESTEK PROGRAMI YÜRÜRLÜĞE ALINDI

Alman Kalkınma Bankası’nın (“KfW”) program yöneticisi olduğu ve AB tarafından finanse edilen, Türkiye`deki Sosyal ve Ekonomik Uyumu Teşvik Etmek için Özel Sektörün Güçlendirilmesi-FOSTER Projesi kapsamında, KOSGEB desteklerinden yasaklı olmayan işletmelere uygun koşullarda finansman kullanabilmelerini teminen kâr payının bir kısmının KOSGEB tarafından karşılandığı “İstihdam Taahhütlü KOBİ Finansman Destek Programı” (FOSTER) yürürlüğe alınmıştır.  Proje esas olarak, göçten etkilenen seçili illerdeki resmi olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile Geçici Koruma Altındaki Suriyeli (GKAS) veya diğer ülkelerden mülteci istihdamı yapan KOBİ'lerin desteklenmesini hedeflemiştir.

‘YATIRIM DESTEK PAKETİ’ HAZIRLANDI

Kredi Garanti Fonu (KGF) ile bankamız arasında salgın koşullarının işletmeler üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak ve yatırımları desteklemek amacıyla destek paketleri kapsamında protokoller imzalandı ve yararlanıcıların kullanımına sunuldu.

Bu kapsamda, üretim ve istihdam kapasitelerini arttıracak yeni veya devam eden yatırımlar kapsamında finansman ihtiyaçlarının karşılanması için teminat desteğine ihtiyaç duyan (imalat sanayiinde faaliyette bulunan veya ihracat yapan firmalar öncelikli olmak üzere) tüm KOBİ ve KOBİ Dışı işletmelere, finansman taleplerinin uygun koşullarda karşılanmasını teminen KGF kefaletli olarak “Yatırım Destek Paketi” hazırlanmıştır.

İHRACAT VE İŞLETME HARCAMALARI DESTEK PAKETİ HAZIRLANDI

Katılım bankacılığı prensipleri çerçevesinde; ihracatçı veya döviz kazandırıcı sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’ler ile mevcutta ihracatçı olmayan ancak ihracat potansiyeli taşıyan KOBİ’lerin işletme sermayesi ihtiyaçlarının uygun koşullarda finanse edilmesi karşılığında Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletli olarak “İhracat Destek Paketi” hazırlanırken KOBİ’lerimize destek sağlandı. KOBİ ve KOBİ Dışı firmaların işletme sermayesi ihtiyaçlarının finanse edilmesi karşılığında ise Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletli olarak “İşletme Harcamaları Destek Paketi” sunulmuştur.

İMALATA DAYALI İTHAL İKAMESİ DESTEK PAKETİ HAZIRLANDI

İmalat sanayi yatırımlarına yönelik olarak düzenlenen yatırım teşvik belgelerine sahip işletmelere, salgının imalat sektörü üzerindeki olumsuz etkisini azaltarak üretim ve istihdam kapasitelerini arttıracak yatırımlarının finanse edilmesi amacıyla kullandırılmak üzere Hazine Destekli Kefalet Sistemi çerçevesinde KGF teminatlı “İmalata Dayalı İthal İkamesi Destek Paketi” kullanıma açılmıştır.

ÇAY ALIMI DESTEK PAKETİ İLE ÜRETİCİLERE DESTEK SAĞLANDI

Çay üreticilerinden müstahsil makbuzu karşılığında yaş çay satın alan firmalar ile Tarım Kredi Kooperatiflerinden yaş çay alımı yapan işletmelerin işletme sermayesi ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanmasını teminen “Çay Alımı Destek Paketi” bu dönemde uygulamaya alınmış ve üreticilere destek sağlanmıştır.

İNŞAAT HİZMETLERİ FİNANSMAN DESTEK PAKETİ DEVREYE ALINDI

İnşaat sektöründe faaliyette bulunan KOBİ ve KOBİ Dışı işletmelerin bitmemiş konut projelerini tamamlayabilmelerini sağlayarak, konut arzının kesintiye uğramadan uygun koşullarda karşılanmasının teminen bankamız ile KGF arasında “İnşaat Hizmetleri Finansman Destek Paketi” devreye alınmıştır. Finansman başvuru tarihi itibarıyla asgari %30’u tamamlanmış ve henüz tamamı bitmemiş konutların en az %20’sini satmamış ya da satış vaadinde bulunmamış olan firmalara ait konut projelerinin tamamlanması amacıyla finansman tahsis edilmiştir.

FİNDEKS HİZMET PLATFORMUNU MÜŞTERİLERİMİZE SUNDUK

Reel sektörün finansal anlamda birbirlerini tanımalarını, risk alma ve yönetme yeteneklerini artırmayı, sermayelerini ve itibarlarını koruma yönünde desteklemeyi ve satışlarını güvenli bir şekilde artırarak rekabet gücü kazandırmayı ve bireylerin risklerini doğru yönetip, finansal hayatlarını kontrol altında tutmaları sağlayan ürünümüz “Findeks” 2022 yılında hayata geçirilmiştir.

TARIM FİNANSMANI ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

Tarım sektöründe Ziraat Katılım’a ihtiyaç duyulan her yerde varlık göstererek tarımın gelişmesi amacı ile mekanizasyonun ve tarım arazilerinin artması, hayvancılığın güçlenmesi, tarımda ithalatı minimize edip ihracatı maksimize ederek bilinçli, yüksek kaliteli ve verimli üretimin gerçekleşmesi için katılım bankacılığı ilkeleri doğrultusunda her türlü finansal desteğini sunmayı hedefleyen “Tarım Finansmanı” ürün uygulaması çalışmalarına 2022’de devam edilmiştir.

YABANCI PARA HAVALE İŞLEMLERİNDE OTOMATİK ÖDEME

Yabancı para gelen havalelerin doğrudan müşteri hesabına ödenmesini sağlayan sistemsel geliştirme tamamlanmıştır. Bu geliştirme ile birlikte, alıcı IBAN - İsim uyumsuzluğu nedeniyle müşteri hesaplarına manuel ödenen işlemlerin Banka’da ilk kez uygulanan akıllı makine öğrenmesi geliştirmesi ile otomatik ödenmesi sağlanmıştır. Gelen havale işlemlerinin alacak kaydı ve mevzuat kontrolleri sistem tarafından otomatik olarak yapılmaya başlanmıştır.

9 İLDE 14 TİCARİ ŞUBE AÇILIŞI YAPTIK

Bankamız müşterilerine doğru kanaldan hizmet verilmesi amacıyla 2022 yılında müşteri odaklı bankacılık anlayışı ile müşteri ve şube segmentasyonu çalışmaları kapsamında ticari segment oluşturulmuştur. Ticari Şube Bankacılığı Bölüm Başkanlığı faaliyetlerine başlamış ve bu doğrultuda 9 farklı ilde 14 ticari şube açılışı gerçekleştirilmiştir.

ÖZEL BANKACILIKTA İLKLERE İMZA ATTIK

Normal süreçte Türkiye’ye gelen yabancı müşteriler için potansiyel vergi kimlik numarası interaktif vergi dairesi kullanılarak alınabiliyorken; Özel Bankacılık bölümümüzün çabası ile Türkiye’ye gelmeden de yabancı müşteriler için potansiyel vergi kimlik numarası alabilen ilk ve tek banka olma vasfı kazanılmıştır. Tamamlanan bu proje ile yurt dışında yerleşik gerçek kişilerin USD, EUR, GBP ve CHF döviz cinsinden tasarruflarını Ziraat Katılım’da değerlendirmelerine imkanı sunulmuş, Özel Bankacılık müşterilerinin işlem süreçlerini hızla tamamlayabilmeleri sağlanmıştır.

Özel Bankacılık müşterilerine finansal hizmetlere ek olarak sunulacak Consierge ve Asistans gibi hizmetler için ilgili kurum anlaşmalar yapılmıştır. Hukuk ve Mali Müşavirlik, Gayrimenkul ve Emlak Yatırımı, Yurt Dışı Eğitim, Özel Hava Aracı Kiralama, İç Mimarlık, Tasarım ve Dekorasyon, Diş Sağlığı ve Estetiği gibi alanlarda danışmanlık hizmetleri müşterilere sunulmaya başlanmıştır.

Tüm özel bankacılık müşterilerimize Ziraat Katılım ayrıcalıkları ile TAV Passport Kart ile IGA Pass Extra Kart hediye edilmiştir. Söz konusu kartlar ile anlaşmalı havalimanlarında; ücretsiz otopark, ayrıcalıklı uçuş işlemleri, ücretsiz lounge girişi, birçok noktada indirimli alışveriş gibi çok sayıda ayrıcalıktan yararlanma olanağı sunulmuştur.

DİJİTAL BANKACILIKTA ÖNEMLİ YENİLİKLERİ HAYATA GEÇİRDİK

Müşterilerin Katılım Mobil uygulamasını kullanarak;  hesap açılışı, kredi kartı, bireysel finansman ve sigorta belgeleri gibi çok sayıda gerekli belgeyi “Dijital Belge Onay” seçeneği ile şubeye gitmelerine ihtiyaç kalmadan onay verebilmeleri sağlanmıştır. Benzer şekilde müşterilerimizin Ziraat Katılım adına TKBB' ye yaptıkları başvuru sonrasında, TKBB ile Banka arasındaki tüm sürecin uçtan uca dijital olarak takibi ve yönetişimi sağlanmıştır.

Katılım Mobil uygulamasından karekod (QR) okutularak tüm TAM (Türkiye’nin ATM Merkezi) ATM’lerden para çekme ve yatırma işlemleri, başka banka ATM Para çekme ve POS cihazlarından ödeme işlemleri yapılmasına yönelik çalışmalar tamamlanmış ve müşteri kullanımına açılmıştır.

2022 YILINDA, İNSAN KAYNAĞIMIZI YENİ KATILIMLARLA DAHA DA ZENGİNLEŞTİRDİK

Ziraat Katılım, 2022 yılında, en değerli varlığı olan insan kaynağını yeni katılımlarla geliştirmeyi sürdürmüştür.

Hızla büyüyen organizasyon yapısında, şube ve genel müdürlük birimlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda, 448 yeni çalışma arkadaşımız aramıza katılmış, 2022 yıl sonu itibarıyla Banka’nın personel sayısı 1.904’e ulaşmıştır.

Ziraat Katılım şube ağına 2022 yılı içerisinde yurt içinde 35 yeni şube eklenmiş, toplam şube sayısı 156’ya ulaştı.

2022 YILI BAŞARIMIZDA KATKISI OLAN HERKESE TEŞEKKÜR EDERİZ

Köklü kurumsal kültürümüzün yansıması olan değerlerimiz ve etik ilkelerimiz doğrultusunda, reel ekonomiye katkımızı artırmak üzere özveriyle çalışmaya devam ediyoruz.

Katılım bankacılığını yaygınlaştırma misyonumuza sıkıca bağlı kalarak projelerimize kararlılıkla devam ederken, nihai hedefimiz Türkiye ekonomisine artan oranda değer üretmek ve sürdürülebilir kalkınmayı çok yönlü desteklemektir.

Daha yüksek hedeflere ulaşma kararlılığıyla bu yolda bizimle yürüyen ve başarılı performansımızda katkısı olan, çalışanlarımız başta olmak üzere tüm paydaşlarımıza şahsım ve Ziraat Katılım yönetim ekibi adına teşekkür ederim.

Saygılarımla,