2023 FAALİYET RAPORU
Yönetim Kurulu Başkanı’nın Değerlendirmesi

Alpaslan ÇAKAR

Yönetim Kurulu Başkanı

Küresel ekonomide, resesyon endişeleri ve enflasyonun mevcut seyrine ilişkin kaygıların 2024 yılında da ana başlık olacağı öngörülmektedir.

2023 yılında küresel ekonominin ana başlıkları arasında; enflasyonla mücadele, jeopolitik risklerin artması, enerji krizi, banka iflasları, merkez bankalarının sıkılaştırma adımları ve resesyon beklentileri yer almıştır. Merkez bankaları sıkılaştırıcı para politikaları uygulamalarını yıl boyunca devam ettirmiş olup 2024 yılı ile birlikte verilere bağlı olarak gevşetici adımların atılmaya başlanabileceği değerlendirilmektedir. Küresel ekonomide, resesyon endişeleri ve enflasyonun mevcut seyrine ilişkin kaygıların 2024 yılında da ana başlık olacağı öngörülmektedir.

2022 yılında ABD ekonomisinde, büyüme hızında yavaşlama, arz ve talep dengesizliklerinin yol açtığı yüksek enflasyon izlenirken, 2023 yılında gündemin ana başlıkları büyüyen genel hükümet borç yükü ve borç açmazları, ekonomik durgunluk, enflasyon ile mücadele olmuştur. Yılın son çeyreğine kadar faiz artışlarına devam eden ABD Merkez Bankası (FED) yılın son toplantısında da politika faizini %5,25 – 5,50 aralığında tutmuştur. FED yetkilileri tarafından gelinen son noktada 2024 yılı için faiz indirimine gidebileceği, ancak yavaşlamaya devam eden yıllık enflasyona rağmen ek faiz artış ihtimalinin de hala masada olduğu belirtilmiştir.

Avrupa ekonomisinde 2022 yılının başında ortaya çıkan Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte yükselen enerji fiyatları ve maliyet enflasyonunda görülen artış gündemde olurken, 2023 yılında alınan tedbirlerin olumlu dönüşleri son çeyrekte enerji fiyatlarında düşüş ile kendini göstermiştir. Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika faizini %4,50 seviyesinde tutarken, faiz artırımları etkisini göstermiş olmasına karşın mali yönden sıkılaşmanın devam edeceğini ve faiz indirimlerinin verilere bağlı gerçekleşeceğini vurgulamıştır.

Gelişmekte olan ülke ekonomilerinde ise 2023 yılı finansal istikrarı sağlama çabaları ile geçmiştir. Covid sonrası ekonomik toparlanmanın devam ettiği Çin, ekonomik aktiviteyi artırmak için 2023 yılında faiz indirimlerine başvurmuştur. Buna rağmen, Çin’de ekonomiye yeterli mali teşvik sağlanamayacağı yönündeki endişeler artmış olup bu durum piyasalara olumsuz yansımıştır.

2023 yılı, Türkiye’de enflasyona dair risk ve beklentilerin kontrol altına alınması, Türk Lirasının desteklenmesi ve yılın ikinci yarısından itibaren kur korumalı mevduattan kademeli çıkış çalışmaları ile geçmiştir. TCMB tarafından, Aralık ayında politika faizi oranı %40’tan %42,50’ye yükseltilmiştir. Kasım ayında gelen enflasyon verilerinin TCMB enflasyon raporu ile uyumlu seyrettiği gözlemlenmiştir.

Türkiye Para Politikaları
2023 yılı Türkiye’de enflasyona dair risk ve beklentilerin kontrol altına alınması, Türk Lirasının desteklenmesi ve yılın ikinci yarısından itibaren kur korumalı mevduattan kademeli çıkış çalışmaları ile geçmiştir. TCMB tarafından, Aralık ayında politika faizi oranı %40’tan %42,50’ye yükseltilmiştir.

Katılım bankacılığının finansal sektör içindeki payı geçen yılın sonunda %8,3 düzeyinde iken, bu oran Kasım ayı itibarıyla %8,64 düzeyine yükselmiştir. Ülkemiz finansal sisteminin derinleşmesi ve risklere karşı daha dayanıklı hale gelmesi adına kaydedilen bu olumlu performansın sürdürülmesi büyük önem arz etmektedir.

2023 yıl sonu itibarıyla Ziraat Katılım Bankası’nın katılım bankacılığı sektöründeki payı %18,8 olarak gerçekleşmiştir. Ziraat Katılım Bankası önümüzdeki dönemde de hizmet ağının genişletilmesinin yanında, kârlılık ve verimlilik ilkelerine uygun olarak müşteri odaklı bir anlayış ile ekonomiye destek vermeye devam edecektir.

Saygılarımla,