2022 FAALİYET RAPORU
Yönetim Kurulu Başkanı’nın Değerlendirmesi

Alpaslan ÇAKAR

Yönetim Kurulu Başkanı

Ziraat Katılım, ülkemizin daha fazla yerleşim biriminde katılım bankacılığı hizmetlerine ulaşmayı mümkün kılmak üzere, şubeleşmeye devam etmektedir.

2022 yılında küresel ekonominin ana başlıkları arasında Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle enerji ve gıda fiyatlarında görülen artışlar, enflasyonist baskılar, resesyon beklentileri ve merkez bankalarının agresif sıkılaşma adımları yer almıştır. Ekonomilerin canlandırılması için uygulanan büyük montanlı genişleyici para ve maliye politikaları da enflasyondaki yüksek seyrin ana unsurlarından biri haline geldiğinden önde gelen merkez bankaları genişleyici para politikalarını sonlandırıp sıkılaştırıcı para politikalarını uygulamaya başlamışlardır. Küresel ekonomide enflasyonun başlangıçta geçici olduğu düşünülse de geçmiş yıl ortalamalarına kıyasla oldukça yüksek seyretmesi, enflasyonun mevcut seyrine ilişkin kaygıların 2023 yılında da devam edebileceğini göstermektedir.

2021 yılında ABD ekonomisinde toparlanma olurken 2022 yılında büyüme hızındaki yavaşlama ekonomide durgunluk endişelerini gündeme getirmiştir. ABD Merkez Bankası (Fed) enflasyon ile mücadele etmek ve ekonomideki aşırı ısınmanın önüne geçmek için 2022 yılının ilk çeyreğinden itibaren sıkılaşma adımlarına başlamıştır. Yıl içerisinde daha yüksek faiz artırımları yaparak ve bilançosunu küçültmeye başlayarak para politikasını daha fazla sıkılaştırmıştır. Bundan dolayı Dolar endeksi (DXY) 2022 yılında yükseliş göstermiştir. ABD işsizlik oranları 2021 yılında göstermiş olduğu düşüş trendini 2022 yılında kısmen devam ettirmiş olup iş gücü piyasası yakından takip edilmektedir. İş gücü piyasalarındaki sıkışıklığın giderilmesi için ekonominin yavaşlatılması gerekliliği ön plana çıkmakta, böylece ücret eğilimlerinin enflasyonla tutarlı şekilde düşüş göstermesi ve neticesinde istihdam kaybının gerçekleşmesi beklenmektedir. Yüksek ücretler şirketlerin iş gücü maliyetlerinde ve nihayetinde enflasyon üzerinde baskı yaratmaktadır. Bu kapsamda Fed’in önümüzdeki dönemde uygulayacağı para politikasının ABD ekonomisine etkilerinin yanı sıra özellikle gelişmekte olan ülke ekonomilerine etkileri de yakından takip edilmektedir.

Avrupa ekonomisi, 2021 yılında küresel ekonomideki canlanma ile birlikte kısmi iyileşme göstermesine rağmen, 2022 yılının başında ortaya çıkan Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte yükselen enerji fiyatları Avrupa kıtasında maliyet enflasyonunda ciddi oranda artışa neden olmuştur. Avrupa Merkez Bankası (ECB) yüksek enflasyon ile mücadele etmek için varlık alım programını bitirirken faizlerde ciddi düzeyde artış yapmıştır. Ayrıca imalat sektörü PMI endeksinin 2022 yılında büyüme eşik değeri olan 50 puanın altına gerilemesi Euro Bölgesi’nde ekonomik yavaşlama endişelerini artırmıştır.

2022 yılında Türkiye ekonomisinin şekillenmesinde istihdamın geçmiş yıl ortalamalarına kıyasla yüksek seyretmesi, ihracatta ve ekonomik büyümede yukarı yönlü ivmenin devam etmesi önemli rol oynamıştır. Ancak küresel çapta, özellikle Rusya-Ukrayna savaşı kaynaklı artan emtia maliyetleri ve arz yönlü sorunların devam etmesi enflasyon oranlarında beklentilerin üzerinde artışlara neden olmuştur. Enflasyon oranlarında görülen artışları kontrol altına almak ve Türk lirasının desteklenmesi için çeşitli ekonomik programlar uygulanmıştır. Önümüzdeki dönemde ekonomide büyümenin devam etmesi beklenirken, enflasyonda görülen geçici yükselişin yeniden düşüşe geçeceği tahmin edilmektedir. Ayrıca iyi bir ivme kazanan turizm sektörünün katkısı ile cari işlemler dengesindeki iyileşme sürecinin 2023 yılında da devam edeceği öngörülmektedir.

Ziraat Katılım, yurt içi ve yurt dışından temin ettiği kaynakları ekonomimize en fazla katma değer sağlayacak alanlara kanalize etmekte, finansal sistemin derinleşmesine ve gelişmesine destek olmaktadır. Bu çerçevede her yıl katılım bankacılığının finansal sektör içindeki payının artmasına destek olurken sektör payını da artırmaktadır. Toplanan fonlar, ana fonlama kaynağı olmayı sürdürmekte ve ağırlıklı olarak reel sektörün finansmanında kullanılmaktadır.

Türk lirası ağırlıklı olarak reel sektörün finansmanına odaklanan Bankamızın 2022 yılında TL cinsinden kullandırdığı fonlar %149 ve TL cinsi reel sektöre yönelik finansmanı ise %164 oranında artış göstermiştir.

Türkiye’nin ilk kamu katılım bankası olan Ziraat Katılım, ülkemizin daha fazla yerleşim biriminde katılım bankacılığı hizmetlerine ulaşmayı mümkün kılmak üzere, şubeleşmeye devam etmektedir. 2022 yılında 156. şubemizi açmış bulunuyoruz ve önümüzdeki dönemde verimlilik esasları çerçevesinde şubeleşmeye, müşteri odaklı bir anlayışla, tüm hizmet noktalarımızda, müşterilerimize etkin finansal çözümler sunmaya, katılım bankacılığı sektörünü ve ekonomimizi daha fazla desteklemeye devam edeceğiz.

Mesajıma son vermeden, raporumuzu yayına hazırladığımız süreçte yaşamış olduğumuz Kahramanmaraş merkezli büyük deprem felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve ulusumuza başsağlığı dilerim.