Metodolojik Yaklaşım
Ziraat Katılım önceliklendirme analizi, Banka’nın kısa, orta ve uzun vadeli stratejisini, Strateji Planı 2022-2025’i ve iş modelininin yanı sıra raporlama döneminde yaşanan gelişmeler de dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir. Paydaş analizinin çıktıları olan öncelikler, 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nun temellerini oluşturmaktadır.
Önceliklendirme analizi çalışmasında kapsayıcı ve güncel bir konu listesi oluşturmak hedeflenmiş, öncelikli konuların belirlenmesi sürecinde ulusal, uluslararası bankacılık ve finans sektörlerine ilişkin ana akımlar, küresel mega trendler, sürdürülebilirlik raporlaması çerçevelerindeki gelişmeler incelenmiştir.
Banka’nın Strateji Planlama ve Sürdürülebilirlik Ekibi, Ziraat Katılım üst yönetimi ve stratejik öneme sahip diğer departman yöneticileri ile bir araya gelerek önemli görülen hedefler ve geleceğe dönük stratejiler özelinde görüşleri derlemiş ve analize yansıtmıştır.
Son aşamada Sürdürülebilirlik Komitesi katılımcılarıyla düzenlenen çalıştayda toplanan tüm veriler irdelenmiş ve önceliklendirme konu başlıkları ağırlıklandırılmıştır.
Önceliklendirme analizi çalışması kapsamında, konu başlıklarının paydaşlar için öneminin ve ilgili konunun Banka için ne derece önem taşıyacağı değerlendirilmiştir. Ek olarak, raporlama döneminde müşteriler, çalışanlar ve diğer paydaşlardan farklı kanallarla Banka’ya iletilen öneri, takdir ve şikayetler veri tabanı üzerinden derlenerek incelenmiş, önceliklendirme çalışmasına katkı sağlanmıştır. Tüm bu değerlendirmelerin sonucunda Ziraat Katılım’ın sürdürülebilirlik ve ÇSY eksenlerindeki önceliklendirme matrisi oluşturulmuştur.
Banka, faaliyet çerçevesindeki gelişmeler ve ihtiyaç durumunda önceliklendirme çalışmasını güncelleyecektir.
Paydaşlara ve Ziraat Katılım’ın performansına etkisi çok yüksek öncelikli konular
Dijital Dönüşüm ve İnovasyon
Yapay zekânın iş ve yaşam döngüsünde her geçen gün varlığını daha çok hissettirdiği bir süreçte, Ziraat Katılım dijital ürün sunum yetkinliklerini ve teknolojik altyapısını geliştirmeye odaklıdır. Banka bu amaçla uçtan uca dijital süreçler oluşturmakta, finansal ürünlerin erişilebilirliğini artırmakta, ürün ve hizmetlerini farklı kanallarda konumlandırmak ve rekabet payını artırmak hedefleriyle çalışmaktadır.
Denetim Mekanizması
Öncelikli konu periyodik olarak Ziraat Katılım Strateji Komitesi ve Bilgi Sistemleri Yönlendirme Komitesi tarafından izlenmektedir.
Finansal Performans ve Kârlılık
Katılım bankacılığı prensipleri doğrultusunda faaliyet gösteren Ziraat Katılım’ın mali açıdan sağlıklı, devamlı, dayanıklı ve rekabetçi bir performans sergilemesi kurumsal sürdürülebilirliği kadar Türkiye ekonomisinin kalkınmasına ve paydaşlarının refahına yapacağı katkı açısından da kilit önemdedir. Banka’nın finansal performansı ve kârlılığı, sürdürülebilirlik ve ÇSY eksenlerinde belirlenen stratejik hedeflerin ve projelerin hayata geçirilmesi anlamında da kilit ve vazgeçilemez bir önceliktir.
Denetim Mekanizması
Öncelikli konu Ziraat Katılım’ın tüm birimlerinin eşgüdümünde yönetilir, faaliyetleri periyodik olarak Aktif Pasif Komitesi ve Yönetim Kurulu denetimi kapsamındadır. İlgili süreçler ve çıktılar aynı zamanda iç denetim, bağımsız dış denetim ve kamu denetimine konudur.
Entegre Risk Yönetimi
Ziraat Katılım, Türkiye’de geçerli risk yönetimi mevzuatının çizdiği çerçeve kapsamında küresel boyutta ve yerelde şekillenen makroekonomik koşulları, finansal ve finansal olmayan risklerin etkin ve bütünleşik yönetimi eksenlerinde ele almakta ve risk yönetimi döngüsünü işletmektedir. Finansal olmayan riskler bağlamında Banka iklim risk ve fırsatlarının yönetiminde aktif rol almaya odaklıdır. Diğer taraftan iklim krizi ile bağlantısı olmayan deprem ve benzeri doğal afetlerden kaynaklı risklerde Banka’nın Entegre Risk Yönetimi radarındadır.
Denetim Mekanizması
Öncelikli konu Ziraat Katılım’da Denetim Komitesi’ne bağlı olarak İç Sistemler Grup Başkanlığı bünyesinde yürütülmektedir.
Etik ve Uyum
Ziraat Katılım, müşterisini tanımaya (Know Your Customer-KYC) ve onlarla yasaların belirlediği çerçeveye ve etik gerekliliklere uyumlu ilişkiler yürütmeye odaklıdır. Müşteri işlemlerinin güvenli, emniyetli ve yasalara uyumlu olmasına özel hassasiyet gösteren Banka, mali ve ekonomik suçlarla (kara para aklama, terörün finansmanı, rüşvet, yolsuzluk vb.) mücadele etmeyi bir sorumluluk olarak kabul etmektedir.
Denetim Mekanizması
Öncelikli konu Ziraat Katılım’da Denetim Komitesi’ne bağlı olarak İç Sistemler Grup Başkanlığı bünyesinde yürütülmektedir.
Veri Gizliliği ve Güvenliği
Ziraat Katılım, müşteri ve Banka verilerinin gizliliğini ve güvenliğini korumak için gelişen riskleri belirlemeye ve sistemlerinin güvenliğini sürekli iyileştirmeye odaklanan, sınıfının en iyisi bir siber güvenlik altyapısını sürdürmeyi hedefler. Bu yaklaşım kapsamlı güvenlik politikaları ve standartları, güçlü bir güvenlik farkındalığı ve eğitim programı ile gelişmiş ve katmanlı savunmaların uygulanmasını içeren bütünsel bir bilgi güvenliği yönetimi stratejisinden oluşmaktadır.
Denetim Mekanizması
Öncelikli konu Ziraat Katılım’da Genel Müdür’e bağlı görevlerini ifa eden Bilgi Güvenliği birimi tarafından yürütülmektedir. Faaliyetler, İç Sistemler Grup Başkanlığı ve BDDK denetimlerine tabidir. İlgili süreçler aynı zamanda ISO 27001 denetimine de konudur.