2023 SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU FAALİYET RAPORU PERFORMANS GÖSTERGELERİ GRI İÇERİK ENDEKSİ SASB ENDEKSİ
FİNANSAL VARLIKLARIMIZ

BU BÖLÜMDE ELE ALINAN ÖNCELİKLER

Finansal Performans ve Kârlılık

Müşteri Deneyimi ve Memnuniyeti

Sorumlu Ürün ve Hizmetler

Finansal Kapsayıcılık

Entegre Risk Yönetimi

Etik ve Uyum

ZİRAAT KATILIM’IN HEDEFİ TÜRKİYE EKONOMİSİNİN KALKINMASINA VE PAYDAŞ REFAHINA KATKI SAĞLAMAKTIR.

Ülkemiz finans sektörünün doğal lideri ve köklü kurumu Ziraat Bankası’nın katılım bankacılığı iş kolundaki iştiraki Ziraat Katılım, toplumun tüm kesimlerini kapsayan, herkes için eşit fırsatlar üreten bir ekonomik yapının inşasına katkı sunmaktadır.

Ziraat Katılım’ın güçlü finansal yapısının yanı sıra dinamik ve proaktif stratejisi bağlamında gelişen fırsatları hızlı değerlendirme ve performansına yansıtma yetkinliği de verimlilik ve kârlılığının temel bileşenleri ve itici güçleridir. 2023 raporlama döneminde Ziraat Katılım’ın aktif büyüklüğü 384 milyar TL’ye ulaşmıştır.

İş kollarında hedeflediği performans büyümesini sağlayan Ziraat Katılım, kullandırdığı fonlarda, topladığı fonlarda ve özkaynaklarında yüksek büyüme sergilemiştir.

Türkiye ekonomisine sağlanan katkıyı işaret eden kullandırılan fonlar 2023 yılında 260 milyar TL mertebesinde gerçekleşmiştir.

Kullandırdığı fonların tahsis sürecinde etkin bir risk yönetimi politikası izleyen Ziraat Katılım’ın 2023 yılı takipteki alacaklar (brüt)/kullandırılan fonlar oranı %0,77 gibi düşük bir seviyede gerçekleşmiştir. Bu oran Türk bankacılık sektör ortalamasının oldukça altındadır.

Ziraat Katılım’ın katılım bankacılığı sektöründeki payı 2022 yıl sonunda %17,9 iken 2023 yıl sonu itibarıyla %18,8 olarak gerçekleşmiştir.

Ziraat Katılım’ın 2023 yılı finansal performansına dair detaylı açıklamalar 2023 Faaliyet Raporu’nda yer almaktadır.  

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ZİRAAT KATILIM’IN MİSYONUNDA YER ALAN BİR KAVRAMDIR.

Ziraat Katılım’ın önceliği, varlık nedeni müşterilerini en iyi şekilde ağırlamak, beklenti ve ihtiyaçlarına hızlı, doğru ve kaliteli çözümler sunmaktır. Banka; ürün ve hizmetlerini geleneksel dağıtım kanalları olan şubelerinin dışında geniş bir alternatif dağıtım platformu üzerinden müşterilerine ulaştırmaktadır.

Raporlama döneminde bankanın tüm segmentlerdeki müşteri sayısı 1.163.058’e ulaşmıştır.

Ziraat Katılım’ın Bireysel, Ticari ve Özel Bankacılık segmentlerinde sunduğu ürün ve hizmet gamı hakkında güncel bilgilere kurumsal internet sitesinden ulaşılabilir. Son dönemde büyük bir büyüme gösteren dijital bankacılık uygulamaları, Ziraat Katılım müşterilerinin finansal ihtiyaçlarının, en uygun noktalarda ve en yüksek müşteri memnuniyeti ile karşılanmasında kilit role sahip olmuştur. Gerek bireysel gerek tüzel müşterilerin hizmet deneyimleri dijitalleşme odağında sürdürülen yoğun çalışmalarla önemli oranda zenginleştirilmiştir.

Ziraat Katılım’ın dijital kanalı Katılım Mobil’dir.

Katılım Mobil’i kullanan müşteri sayısı ve kullanım oranları artış trendini sürdürürken sunulan yenilikler daha fazla müşteriye erişilmesinde de rol oynamıştır.

Sürdürülebilirliğe katkı ekseninde irdelendiğinde yaygınlaşan dijital hizmet sunumu kâğıt kullanımının ve dolayısıyla atık miktarının azalmasına katkı sağlamaktadır.

2023’te Mobil Katılım kullanıcı adedi %9, kullanımdaki Ziraat Katılım kredi kartı adedi %42 ve fatura otomatik ödeme talimatı adedi %37 artmıştır.

Sigortacılık ürün gamı yeniliklerle büyüyor
Ziraat Katılım 2023 yılı içerisinde İlk Ateş Kobi Sigortası, Limit Koruma Sigortası, Kurumsal Paket Sigortası, Bireysel Güvence Sigortası, Ferdi Kaza Sigortası, Girişimci Destek Sigortası, Çiftçi Destek Sigortası, Çiftçi Dostu Sigortası, Tarım Finansmanı Hayat Sigortası ve Devlet Destekli Alacak Sigortası ürünlerini kullanıma sunmuştur.

4 dilde hizmet sunma yetkinliği
Ziraat Katılım Merkezi Bankacılık Şubesi, Türkçe, Arapça, İngilizce ve işaret dili olmak üzere 4 farklı dilde hizmet sunmaktadır. Kapsayıcı bir hizmet anlayışına işaret eden bu uygulama aynı zamanda engelli bankacılığı adına atılan adımlardan da biridir.
Ziraat Katılım Merkezi Bankacılık Şubesi 2023 yılında 12.340 yeni müşteri kazanırken, toplam müşteri adedi 2022 yıl sonuna göre %18,38 artışla 79.471’e ulaşmıştır.
2023 yılında kazanılan müşterilerin %100’ü görüntülü görüşme ile portföye katılmıştır.

Dijital bankacılıkta müşteri memnuniyetinin artan önemi
Ziraat Katılım’da Müşteri Memnuniyeti ve İletişim Kalite Birimi şikâyet yönetimi, telefon bankacılığı ve görüntülü görüşme ile hesap açılışı süreçlerine yönelik geliştirme çalışmaları yürütmektedir.

Telefon bankacılığı müşteri temsilcisi anketlerini gerçekleştiren birim aynı zamanda dijital kanallar bağlamında 6 aylık aralıklarla memnuniyet anketleri de gerçekleştirmekte, Banka müşterisinin ürün ve hizmetler hakkındaki görüş ve önerilerini derleyerek geliştirme çalışmaları yapmaktadır.

Müşterilerin herhangi bir kanaldan ilettiği bildirimler, Banka sistemine kaydedilmekte; kayıt ve işleme alındığına dair müşterilere kısa mesaj ve e-posta yoluyla bilgilendirme yapılmaktadır.

Kayıt altına alınan müşteri girdileri, bildirimlerin yönetilmesi ve çözümlenmesinden sorumlu Müşteri Memnuniyet Merkezi ekiplerince büyük bir titizlik ve özenle işleme alınarak incelenmektedir. Sonuçlandırılan bildirimler için müşterilere tercih ettikleri iletişim kanalına göre (kısa mesaj/e-posta/telefon/yazılı) geri bildirimde bulunulmaktadır.

2023 yılında ayrıca müşterilerin ERP çözümleri, açık bankacılık ve akıllı nakit akışı finansal işlemlerini kolaylaştıracak KOBİ Katılım Dijital markası oluşturulmuştur. Bu kanal üzerinden e-belge (fatura kesme, saklama, takip vb.), ön muhasebe (hesap ekstresi, stok takip, barkod tanımı, kredi kartı çekim vb.), ödeme (anında çekim, ödeme linki gönderimi, fatura eşleştirme vb.) ve banka hesap hareketlerine yönelik ürün ve hizmetler kullanımına sunulmuştur.

GENİŞ BİR YELPAZEDE YAPILANMIŞ DEĞER ÖNERİSİ YÜKSEK ÜRÜN, HİZMET VE ÇÖZÜMLER

KGF, KOSGEB ve KFK iş birlikleri ile üretilen katma değer

Salgın sonrası reel sektöre destek
Ziraat Katılım ile Kredi Garanti Fonu (KGF) arasında imzalanan protokol çerçevesinde; Covid-19 pandemisinin işletmelerin faaliyetleri üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması ve yatırım projelerinin finansmanı hedeflenmiştir. Protokoller kapsamında işletmelere finansman olanakları sunulmaya devam edilmektedir.

İslam Kalkınma Bankası yönetimi 2023 yılında T.C. Hükümeti’nin hazine garantisi karşılığında Türkiye’deki KOBİ’leri Desteklemeye Yönelik Acil İşletme Sermayesi Kredisi Finansman ürününü onaylamış ve kullandırımlar başlamıştır. Bu kapsamda 2023 yılında ticari segment müşterisi 11 adet KOBİ ve orta boy işletmeye 9 milyon Euro kullandırım yapılmıştır.

Afet ve olağanüstü durumlarda destek
Ziraat Katılım 2023 yılında ülkemizin farklı bölgelerinde yaşanan afetler ve olağanüstü durumlarda ekonomik yıkım yaşayan paydaşlarının yanında yer almayı sürdürmüştür.

Amasya, Kastamonu, Sinop ve Samsun illerinde 2023 yılı içerisinde yaşanan yağış, sel ve heyelan felaketlerinden etkilenen işletmelere finansal destek sağlamak amacıyla KOSGEB iş birliğinde geliştirilen “Amasya, Kastamonu, Sinop ve Samsun İlleri Acil Destek Finansman” ürünü paydaşlara kullandırılmıştır.

İstanbul, Başakşehir’de 2023 yılı içerisinde yaşanan sel felaketlerinden etkilenen işletmelere finansal destek sağlamak amacıyla KOSGEB ile “İstanbul Başakşehir Acil Destek Finansman” protokolü imzalanmış ve çalışmalara başlanmıştır.

Bursa ili İnegöl ilçesinde yaşanan yangında etkilenen işletmelere finansal destek sağlamak amacıyla yine KOSGEB iş birliğinde geliştirilen Bursa İnegöl Acil Destek Finansman kaynak paketi kapsamında ürün kullandırımları gerçekleştirilmiştir.

İstanbul (Şile ve Ağva), Bursa (Gemlik), Diyarbakır (Bismil), Batman (Merkez), Zonguldak (Alaplı ve Ereğli) ve Düzce ilinde meydana gelen yoğun yağış ve fırtınadan etkilenen işletmelere destek sağlamak amacıyla KOSGEB ile Banka arasında İstanbul, Bursa, Düzce, Diyarbakır, Batman ve Zonguldak İlleri Acil Destek Finansman protokolü imzalanmıştır.

İhracata sistematik destek
Ziraat Katılım ülke ekonomisine katkı sağlama hedefi doğrultusunda, ihracatçı birliklerine üye KOBİ’lere ve KOBİ dışı işletmelere uygun kâr payı oranları ile uzun vadeli finansman sunmaktadır. 2023 yılında Vade-SİZ İhracat Finansmanı ürün paketinden toplam 48,7 milyon ABD dolarlık kullandırım gerçekleşmiştir.

Katılım Finans Kefalet (KFK)* ile Ziraat Katılım arasında imzalanan özkaynak kefaletlerine ilişkin protokol kapsamında, ihracatçı veya döviz kazandırıcı hizmetler sektöründe faaliyet gösteren müşterilerin finansmana erişiminin desteklenmesi hedeflenmiştir.

KFK-Özkaynak İhracat Destek Paketi alt protokolü imzalanmış ve ürünün kullandırılmasına yönelik hazırlık çalışmalarına başlanmıştır.

KFK ile Banka arasındaki iş birliği kapsamında ve imzalanan öz kaynak protokolü kapsamında KOBİ ve KOBİ dışı firmaların kullanımına sunulmak üzere KFK-Finansal Kiralama Paketi’nin oluşturulmasına dair çalışmalar sürdürülmektedir.

Protokol kapsamında, müşterilerin finansmana erişiminin desteklenmesi amacıyla; finansal kiralama temalı 20 milyon TL’lik limit; hızlı aksiyon alınarak kullandırılmıştır. Ziraat Katılım, 2024 yılında KFK kefaletli finansman çalışmalarına devam edecektir.

Halen hazırlık çalışmaları devam eden İhracata Hazırlık Destek Finansmanı ile ihracatçı müşterilerin, hammadde, mamul, yarı mamul ile üretime konu sair giderlerin karşılanmasına yönelik destek sunulması ve firmaların rekabet güçlerinin artırılması hedeflenmektedir:

*KFK, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yanı sıra, TKBB ve ülkemizde faaliyet gösteren 6 katılım bankasının ortaklığı ile oluşturulmuştur. KFK; faizsiz bankacılık ilke ve standartlarına uygun olmak koşuluyla yurt içi ve yurt dışında uygulanan ve Türkiye koşullarına uygun yeni kredi/finansman garanti ve kefalet uygulamaları yoluyla her türlü kredi/finansman ihtiyaçlarının giderilmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Ziraat Katılım’ın KFK’daki ortaklık payı %15’tir.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK TEMALI ÜRÜNLER

Ziraat Katılım, SKA bağlantılı ürün ve hizmetlerinin sayısını, katılım bankacılığı prensiplerinin kılavuzluğunda artırmakta ve çeşitlendirmektedir.

Bireysel ürünler
Yeşil Ev Konut Finansmanı, Yeşil Taşıt Finansmanı, Bireysel Enerji Verimliliği Finansmanı, Enerji Verimliliği Yönetim Finansmanıdır.

Kurumsal ürünler
Enerji Verimliliği Yatırım Finansmanları, Enerji Verimliliği İşletme Finansmanları, Yenilenebilir Enerji Kapsamındaki İşletme ve Yatırım Finansmanları, Atık Su Arıtma ve Geri Kazanımı Yatırım ve İşletme Finansmanı şeklinde kullanıma sunulmuştur.
Enerji Verimliliği & Atık Su Arıtma ve Geri Kazanımı Makine Yatırımı, Yenilenebilir Enerji Kapsamındaki Yatırımlar adıyla iki finansman ürünü de finansal kiralama ürünleri olarak kullanıma sunulmuştur.

Ziraat Katılım,

  • Gezegenin ve insanlığın geleceği açısından kritik önem taşıyan yeşil dönüşümü finanse eden,
  • Ülkemizin enerji kaynaklarındaki dışa bağımlılığın azaltılmasına ve yenilenebilir enerjiye geçişin desteklenmesine katkı sunan,
  • SKA’lara katkıyı önceliklendiren,

Sürdürülebilirlik Temalı Finansman Ürünleri tasarlamakta, bireysel ve tüzel müşterilerinin kullanıma sunmaktadır.


Bireysel müşteriler için

Katkı Sağlanan SKA

Yeşil Ev Konut Finansmanı

Ürünün amacı enerji verimliliği yüksek konut sayısının artırılmasına katkı sağlamaktır. Ziraat Katılım’ın mevcut konut finansmanı uygulamasına ilave olarak enerji verimliliği yüksek konutlara diğer finansmanlara kıyasla daha avantajlı koşullar ile sunulmaktadır. Enerji Kimlik Belgesi’ne (EKB) sahip, enerji performansı sınıfı A ve B olan konutların finansmanı kapsamında kullandırılır.

Yeşil Taşıt Finansmanı

Çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlamayı ve düşük karbonlu tüketimin teşvikini hedefleyen bu ürün elektrikli veya hibrit (benzinli-elektrikli) araç alımlarında kullandırılmaktadır. Güncel koşullara göre ve Banka tarafından sunulan diğer taşıt kredilerine oranla daha avantajlı koşullara sahiptir. Yeşil Taşıt Finansmanı 0 km araçlar için proforma/nihai faturasında, 2. el araçlar için ise araç ruhsatı üzerinde elektrikli veya hibrit (benzinli-elektrikli) ibaresi yer alan araçlara kullandırılmaktadır.

Bireysel Enerji Verimliliği

Ziraat Katılım müşterilerinin, bireysel olarak yapacakları enerji verimliliği yatırımlarının finansmanı amacıyla tasarlanmış, avantajlı ödeme planları sunan bir üründür.

Enerji Verimliliği Yönetim Finansmanı

Apartman ve site yönetimlerince, binaların enerji verimliliğinin arttırılmasını hedefleyen yatırımların finansmanı amacıyla tasarlanmış, avantajlı ödeme planları sunan bir üründür.

Kurumsal Müşteriler İçin

KATKI SAĞLANAN SKA

GES, Çatı GES, GES Yatırım ve İşletme Finansmanı

Güneş enerjisinden elektrik üretiminin yaygınlaştırılması hedefiyle geliştirilen bu ürün lisanslı/lisanssız GES kurulumları, firmaların tesis ve fabrikalarına çatı GES yatırımlarının finansmanı için tasarlanmıştır.

Yenilenebilir Enerji Kapsamındaki Yatırım ve İşletme Finansmanları

Yenilenebilir enerji kaynaklarına (RES, JES, HES ve biyokütle) dayalı elektrik enerjisi üretim lisansı sahibi firmaların işletme sermayesi ihtiyacı kapsamında olmak üzere, işletme finansmanı ile yenilenebilir enerji yatırımı yapan firmalara kullandırılmaktadır.

Enerji Verimliliği Yatırım ve İşletme Finansmanları

Enerji verimliliği sağlayan makine ve ekipmanların satın alınmasını içeren yatırımların finansmanı ile enerji verimliliği kapsamında yatırım yapan firmalara yönelik işletme sermayesi ihtiyaçları için kullandırılmaktadır.

Atık Su Arıtma ve Geri Kazanımı Yatırım ve İşletme Finansmanı

Çevrenin korunması ve iyileştirilmesi, çevre kirliliğinin önlenmesi ve çevre ile ilgili yatırımların desteklenmesini amaçlayan bu ürün, üretim süreçleri atık su üreten firmaların yeni

  • Atık su altyapı,
  • Atık su arıtımı,
  • Derin deniz deşarjı,
  • Atık bertarafı,
  • Katı atık geri kazanımı tesisi,

yatırımlarının veya var olan tesislerinin iyileştirilmesine yönelik yatırımların finansmanı için kullandırılır.

Ayrıca atık su arıtma ve geri kazanımı yatırımı yapan firmaların işletme sermayesi finansman ihtiyaçlarına yönelik işletme finansmanları da bu başlık altında değerlendirilmektedir.

Sürdürülebilirlik temalı ürünler hakkında güncel bilgilere kurumsal internet sitesinden ulaşılabilir.

Devlet destekli tarım finansmanında bir “ilk”
Ziraat Katılım, sürdürülebilirlik ekosistemi kapsamında ülkemizdeki tarımın gelişmesi, mekanizasyon ve modernizasyonun sağlanması ile tarımsal ürünlerin veriminin ve üretiminin arttırılmasına da katkı sağlamaya odaklanmıştır.

2023 yılında bilinçli, yüksek kaliteli ve verimli tarımsal üretimin desteklenmesi amacıyla Tarım Finansmanı ürünü tasarlanmış ve kullanıma sunulmuştur. Ziraat Katılım, bu ürünle devlet destekli tarım finansmanını uygulayan ilk katılım bankası olurken, sektörde Ziraat Bankası’ndan sonra ikinci uygulayıcı banka unvanını almıştır. Ziraat Katılım 2023 yılında ayrıca TARSİM poliçeleri düzenlenmesine yönelik sistemsel entegrasyonunu da tamamlamış ve poliçe üretimine de başlamıştır. Devlet Destekli Tarım Sigortası sözleşmeleri, katılım sigortacılığı ruhsatına sahip üye sigorta şirketleri ve/ veya acenteleri aracılığı ile katılım esaslı olarak düzenlenmekte, katılım esaslı düzenlenen devlet destekli tarım sigorta poliçelerine ilişkin her türlü iş ve işlemler Danışma Komitesi nezaretinde katılım esasları çerçevesinde yürütülmektedir.

Banka, yaşanmakta olan iklim krizi ve büyük boyutlu etkilerinin yanı sıra gıda tüketimindeki ihtiyaç ve tercihler ile orta ve uzun vadeli tarımsal politikalar kapsamında yeni ürün çalışmalarına devam etmektedir.

Deprem bölgesindeki müşterilere destek
Ziraat Katılım, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve asrın felaketi olarak nitelenen yıkıcı Kahramanmaraş deprem felaketi sonrasında, bölgedeki müşterilerine çok yönlü destek sunmuş, kredi ödemelerinin bölge özelinde ötelenmesini sağlamıştır.

Banka ayrıca KFK, KGF ve KOSGEB ile iş birliğinde tasarlanan finansman ve teminat destek paketlerini depremden etkilenen bölgeler öncelikli olmak üzere, KOBİ müşterilerinin kullanımına sunmuştur.

Ziraat Katılım, 2023 yılında da üretim ve ihracat odağında reel sektöre desteğini artırarak devam ettirmiştir.

KOBİ’lerin finansal ihtiyaçlarını ürün ve hizmetleriyle 360 derece karşılayacak Kobi Değer Önerisi Projesi’nin ilk fazı 2023’te tamamlanmıştır. Proje kapsamında müşterilerin finansal işlemlerini kolaylaştıracak Nakit İşlem, Dış Ticaret, Sigorta ve Enerji danışmanlığı gibi konularda yenilikler uygulamaya alınmıştır.

İhracat bedeli sağlayan ve yüksek teknoloji üretimi bulunan firmalar için
Türkiye ekonomisine katkı sağlama hedefi doğrultusunda, ihracatçı birliklerine üye işletmelerin finansman erişimlerini kolaylaştırmak hedefiyle Vadesiz İhracat Finansmanı paketi devreye alınmış ve 15 milyon ABD doları finansman beş farklı firmaya kullandırılmıştır.

Kaynak kullanıcısı firmalardan, kullandıkları tutarlar oranında cari ortalama ve ihracat bedeli desteği alınmıştır.
İlgili ürün Türkiye ekonomisine ihracat bedeli sağlayan ve yüksek teknoloji üretimi bulunan müşterilere sunulmuş, şirketlerin talepleri karşılanarak müşteri memnuniyeti ve müşteri bağlılığı daha da güçlendirilmiştir.

Ziraat Katılım, Vadesiz İhracat Finansmanı ürünü ile de ülke ekonomisine döviz katkısı sağlayan ihracatçı firmaları ihracatçı birlikleri kanalıyla desteklemektedir. Raporlama döneminde bu kapsamda 76 farklı ihracatçı müşteriye 48,7 milyon ABD doları kaynak sağlanmıştır. Raporlama döneminde herhangi bir ihracatçı birliği ile iş birliğine gidilmemiştir.

İslam Kalkınma Bankası’ndan KOBİ ve orta boy işletmelere kaynak
Ziraat Katılım’ın T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi altında İslam Kalkınma Bankası’ndan (İKB) temin ettiği, KOBİ ve orta boy işletmelerin (Mid-cap) kullanımına yönelik ikinci dilim 46 milyon Euro’luk kaynağın 13 milyon Euro’luk kısmını 2023 yılı içinde müşterilerine kullandırmıştır.

ÇEVRESEL SOSYAL RİSK DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMI VE YAPILANMASI

Ziraat Katılım, sürdürülebilirliği içselleştirme çalışmaları kapsamında kilit bir adım atarak 2023 yılında ÇSRD sistemini kurgulamıştır. Bu bağlamda Banka’nın organizasyonel yapısı kapsamındaki görevlendirmeler tamamlanmıştır.

Banka’nın sorumlu gelir ve değer üretme hedefi ile örtüşen ÇSRD, IFC ve Dünya Bankası gibi kuruluşların standartları* göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır. ÇSRD, ülkemizde geçerli mevzuata uyumu da dikkate almaktadır.

Ziraat Katılım’ın entelektüel sermayesine ve bilgi birikimine katkı
Ziraat Katılım, ÇSRD’nin proje değerlendirme sürecine sağlayacağı katkının ötesinde Banka’nın sürdürülebilirlik ve ÇSY alanında inşa etmekte olduğu entelektüel sermaye ve bilgi birikimine de katkı sunacağına inanmaktadır. ÇSRD, kaynak kullandırılacak şirketlerde ÇSY farkındalığının artmasına da katkıda bulunacaktır.
Banka’nın ekipleri önümüzdeki dönemde ÇSRD’yi güncel tutmak adına, değişen dışsal koşulları yakından izleyecek, yüksek riskli konuların hesaplama sürecindeki ağırlıklarını değişen risklerin ışığında değerlendirerek modelde içselleştireceklerdir.

ÇSRD, çevresel ve sosyal risklerden doğabilecek olumsuz etkilerin asgari düzeye indirilmesini hedefler.

ÇSRD risklerin yanı sıra fırsatların da değerlendirilmesini ve hem doğaya hem topluma yönelik olumlu etkilerin en üst seviyeye çıkarılmasını amaçlar.

Katılım bankacılığı kapsamında kaynak kullandırma faaliyetleri, sektörün kaldıraç etkisinin en yoğun hissedildiği, en geniş sürdürülebilirlik etkisinin üretildiği alanı işaret eder. Banka çevresel ve sosyal risklerin yönetimi bağlamında kapsamlı bir çalışma gerçekleştirmiş ve bu sürecin bir çıktısı olan Finansman Faaliyetlerinde Çevresel ve Sosyal Risklerin Yönetimi Politikası’nı yayınlamıştır. Ziraat Katılım, söz konusu Politikanın 1 No.lu eki olan Finanse Edilmeyen Faaliyetler Listesinde ye alan konularla ilgili kaynak taleplerini hiçbir koşul altında finanse etmemektedir. Bankanın, ÇSRD bağlamındaki değerlendirme kriterleri Finansman Faaliyetlerinde Çevresel ve Sosyal Risklerin Yönetimi Politikasında tanımlanmıştır.

Ziraat Katılım Yönetim Kurulu’nca belirlenen eşik değeri aşan tüm kurumsal kredi işlemleri (proje finansmanı, kurumsal, ticari ve girişimci segment kredileri) ÇŞRD bağlamında kapsamlı bir risk değerlendirmesinden geçirilmektedir.

Ziraat Katılım buna ek olarak perakende (bireysel) segmenti dışındaki tüm kaynak taleplerini Finanse Edilmeyen Faaliyetler Listesine uyum açısından da incelemektedir.

Banka, kaynak sağladığı faaliyetlerde müşterilerini iş sağlığı ve güvenliğin sağlanması, kamu sağlığı ve refahının korunması, toplumsal kalkınmanın desteklenmesi, doğal çevrenin ve biyolojik çeşitliliğin korunması vb. konularda da teşvik etmektedir.
ÇSRD, kaynak kullandırılmaya aday projelerin 2 ana başlık altında, 10 kritere göre irdelenmesini öngörmektedir.

ÇSRD süreci kapsamında eşik değeri aşan tüm kurumsal kredi işlemleri (proje finansmanı, kurumsal, ticari ve girişimci segment kredileri) için kapsamlı bir risk değerlendirmesi 2024 itibarıyla devreye alınmıştır. Ziraat Katılım ÇSRD ile gerek Banka gerek paydaşları için sorumlu gelir elde etme prensibi ile uyumlu değer üretmeye odaklıdır.

ZİRAAT KATILIM 2024 YILININ İLK ÇEYREĞİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR SUKUK ÇERÇEVESİNİ YAYINLAMIŞTIR.

ÇSY’yi finansman stratejisine dâhil eden Ziraat Katılım küresel ölçekte kullanımı yaygınlaşmakta olan sürdürülebilir sukuku piyasa varlığını ve etkinliğini geliştirilmek adına önemli bir açılım olarak görmektedir. Sürdürülebilir sukuk, Ziraat Katılım’ın mevcut sürdürülebilirlik vizyonu, devam eden çevre dostu ve sosyal eşitlik odaklı uygulamaları ve BM SKA’na katkıda bulunmaya yönelik kurumsal odağı ile örtüşmektedir. Banka gerçekleştireceği sürdürülebilir sukuk ihraçlarından sağlayacağı kaynakların tamamını yayınladığı sukuk çerçevesinde öngördüğü kriterlere uyum sağlayan yeşil ve sosyal projelerin finansmanında ve refinansmanında kullanmayı öngörmektedir.

Ziraat Katılım, Sürdürülebilir Sukuk Çerçevesi, Paris İklim Anlaşması, AB Yeşil Mutabakatı ve Türkiye Yeşil Mutabakat Eylem Planı öncelenerek hazırlanmıştır.

Çerçeve metninde yer bulan hedef projeler ise ICMA tarafından yayımlanan GBP, SBP, SBG ve LMA tarafından yayımlanan GLP, SLP standartları göz önünde bulundurularak belirlenmiştir.

Sürdürülebilir Sukuk Çerçevesi'ne ulaşmak için lütfen tıklayınız.

*IFC yatırım süresince müşterilere sekiz Performans Standardının uygulanması zorunluluğunu getirmiştir. Çevresel ve Sosyal Risk ve Etkilerin Değerlendirilmesi ve Yönetimi, İş ve Çalışma Koşulları, Kaynak Verimliliği ve Kirliliğin Önlenmesi, Toplum Sağlığı, Güvenliği ve Emniyeti, Arazi Alımları ve Zorunlu Yeniden Yerleştirme, Biyolojik Çeşitliliğin Korunması ve Canlı Doğal Kaynakların Sürdürülebilir Yönetimi, Yerli Halklar Performans, Kültürel Miras