2022 FAALİYET RAPORU
İnsan Kaynakları

Ziraat Katılım’ın İnsan Kaynakları politikası, çalışanlarının potansiyelini ortaya çıkarmayı, performanslarının artırmasını ve kariyer gelişimlerinin sürdürülmesini amaçlamaktadır.

Ziraat Katılım, sürdürülebilir gelişme ve büyüme hedefleri doğrultusunda 2022 yılı sonu itibarıyla 1,904 çalışanı, 155 yurt içi ve 1 yurt dışı şubesi ile müşterilerine yurt içinde 55 ilde etkin hizmet vermeye devam etmiştir.

İşe alma, performans yönetimi, terfi ve yan haklar

Ziraat Katılım, 2022 yılı içerisinde 448 kişinin işe alımını gerçekleştirerek istihdama destek vermeye devam etmiştir. 2022 yılında da işe alım sınavı açarak yazılı sınav ve mülakat süreci ile 168 adayın istihdamını gerçekleştirmiştir. Banka böylelikle genç ve yeni mezun istihdamına destek vermeye devam etmiştir.

Ziraat Katılım faizsiz finans sektörüne insan kaynağı yetiştirmek adına üniversitelerin İslam İktisadı ve Finans Bölümlerini derece ile tamamlayan mezunlara yönelik istihdam projesi başlatmıştır.

Ziraat Katılım bünyesinde çalışan personele eşit fırsatlar sunmayı ilke edinmiş ve geleceğin yöneticilerini, kadrosunda bulunan kurum içi insan kaynaklarından yetiştirmeye öncelik tanımıştır. Bu kapsamda 2022 yılında da Yönetici Aday Programını başarı ile tamamlayan personel banka ihtiyaçları doğrultusunda yönetici görevine terfi ettirilmiştir.

Performans yönetimi sistemi etkin şekilde kullanılarak görev pozisyon terfilerinin devamı 2022 yılında da sağlanmıştır.

Sürdürülebilir büyümenin ve etkin performansın gerçekleştirilmesinde en büyük pay sahibinin insan kaynağı olduğu bilincinde olan Ziraat Katılım çalışanlarının kariyer yolunda adil bir şekilde ilerlemesi amacıyla her yıl unvanda yükselme sınavını gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda 2022 yılında da Sabahattin Zaim Üniversitesi işbirliği sürdürülebilirlik unvanda yükselme sınavını gerçekleştirmiş ve başarılı olan personel bir üst unvana yükseltilmiştir.

Ziraat Katılım, doğru ve adil ücretlendirme politikası ile çalışanlarının motivasyonunu ve kurumsal bağlılıklarının sağlayarak kurum stratejileri ile uyumlu sürdürülebilir başarıyı da özendirmektedir. Sektördeki ücret düzeylerine ilişkin veriler toplanarak ve Banka iç dengeleri gözetilerek rekabetçi konumunu sürdürmek adına ücret araştırmaları yapılmaktadır.

Ücret yapısı; görev pozisyonu gruplarına ve unvanda bekleme sürelerine uygun olarak maaş ile personelin görev yaptığı bölgeye göre görev yeri ücreti ve ulaşım yardımı, değişken ücret olarak performans primi ve diğer yan ödemeleri içermektedir. Banka ayrıca kurum katkılı bireysel emeklilik sistemi, hayat sigortası, doğum yardımı ödemesi, aile destek ödemeleri (aile başarı, özel eğitim desteği) gibi yan haklar da sunmaktadır

Mesleki gelişim ve İSG eğitimleri

İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamındaki çalışma ve faaliyetleri 2022 yılında da devam etmiştir.

Ziraat Katılım, çalışanlarının mesleki gelişimlerini planlı bir şekilde takip etmekte ve yönetmektedir. Bu kapsamda sınıf içi, online ve videolu eğitimler tasarlanarak 2022 yılında kişi başı ortalama 47,5 adam/saatlik eğitim verilmiştir.

İşe alım sınavı ile istihdam edilen personele İstanbul Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen Katılım Bankacılığı Okulu’nda işe hazırlık eğitimleri yüz yüze verilmiştir.

Yeni şube yöneticilerine yönelik Liderlik Gelişim eğitimleri gerçekleştirilmiştir.

Banka’daki tecrübeli yöneticilerin tecrübelerini aktarmalarına yönelik Mentör-Menti projesi hayata geçirilmiştir.

Ziraat Katılım ve katılım bankacılığının tanıtımı amacıyla Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi işbirliği ile farklı illerde üniversite/liselerde seminerler gerçekleştirilmiştir.

Uluslararası iletişimin kaçınılmaz olduğu ve önemini her geçen gün artırdığı günümüz şartları göz önünde bulundurularak insan kaynağının yabancı dil bilgisinin daha nitelikli hale gelmesi amacıyla çalışanları yönelik İngilizce ve Arapça dil eğitim desteği verilmiştir.

“Ziraat Katılım Kitap Okuyor Projesi” hayata geçirilerek toplamda 584 proje üyesine 1.315 kitap gönderimi yapılmıştır.